La nova llei d’amnistia que els partits independentistes treballen amb el PSOE per tal d’investir president el candidat socialista, Pedro Sánchez, no arribarà a temps perquè els 12 membres dels CDR acusats de terrorisme s’hi puguin acollir, almenys no abans de la celebració del judici. ERC i el PSOE van tancar un acord d’investidura que inclou la reforma de la llei d’amnistia, i l’estat de les negociacions amb Junts sembla indicar un pacte imminent, motiu pel qual el passat divendres la injustícia espanyola va accelerar la maquinària repressiva, assegurant-se així que els 12 encausats en l”Operació Judes’ seurien davant un jutge.
La defensa dels encausats, l’entitat Alerta Solidària, ja va denunciar que la decisió de l’Audiència Nacional de tancar definitivament el sumari i enviar a judici els 12 represaliats era una “resposta precipitada” als avenços de la llei d’amnistia, que “deixa sense atendre peticions lògiques de les defenses”. Ara, la mateixa defensa lamenta que veu “pràcticament impossible” que hi hagi temps d’aturar el judici contra els processats per l’’Operació Judes’ invocant l’amnistia, perquè s’hauria de fer en el moment de les qüestions prèvies.
“Veient els temps de tramitació i les maniobres del PP, és pràcticament impossible”, ha dit Xavier Monge, de l’equip d’Alerta Solidària, en declaracions a Rac 1. A la vegada, el representant d’Alerta Solidària ha denunciat que l’obertura de judici oral, anunciada el divendres, “no és cap casualitat”, tenint en compte el context polític actual. De fet, tal com ha explicat Monge, durant els quatre anys que han passat des de l’obertura de la causa no hi ha hagut novetats en la instrucció. “Es va parlar d’explosius, després de precursors”, ha indicat l’advocat, que ha subratllat que es tracta de substàncies que tothom pot tenir a casa, com productes de neteja. “Tot són elucubracions de la Guàrdia Civil i el jutjat ho ha anat comprant”, ha denunciat.
“És evident, el poder judicial ja ha anunciat per terra, mar i aire que intervindrà en el debat de l’amnistia”, ha indicat Monge, que ha recordat que la pròpia ‘Operació Judes’ es va produir a les portes de la sentència del procés. Amb tot,
Monge, que preveu que el judici serà durant el 2024, ha avançat que sí que demanarien que es deixés sense efecte tota la causa en el moment que entrés en vigor la nova llei d’amnistia. No obstant això, també ha avisat que serà una “qüestió complexa”, ja que “l’Audiència Nacional no es quedarà de braços plegats”. “Haurem de veure quin paper juga la fiscalia en tot això”, ha afegit.