La CUP ha entrat al registre del Parlament de Catalunya una proposició de llei perquè el Fons Nuclear s’incrementi fins al 90% i es dediqui a “finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades”. D’aquesta manera, s’augmentaria el pressupost que ara per ara només contempla el 20%, és a dir, es passaria de 24.000.000 d’euros als 108.000.000 d’euros.
El text també aposta per repartir els diners de manera ponderada. Els municipis més pròxims a les centrals nuclears s’endurien més quantitat de fons. La diputada de la CUP, Laia Estrada, ha insistit en què les accions beneficiàries d’aquest impost siguin aquelles relacionades amb la “restauració del medi ambient”.
L’àmbit territorial de les centrals nuclears d’Ascó I i II li correspondria el 66,5% del fons, mentre que el de Vandellòs II es quedaria amb el 33,6%. Pel que fa a la distribució més concreta, la CUP planteja un sistema “basat en la distància, la població afectada i la superfície”, segons ha detallat el professor de la URV, Sergi Saladié, qui ha fet un informe tècnic per redactar la proposició de llei.
D’aquesta manera, els municipis d’Ascó i de Vandellòs s’emportarien el 2% del total del fons, i llavors es dividiria la resta segons les zones d’afectació en cas d’emergència que delimita el PENTA. Per exemple, les parts dels municipis situats dins el radi de tres quilòmetres (Zona IA del PENTA) tindrien un 4% assignat.
La proposició de llei també desgrana les accions a desenvolupar amb aquests diners. Saladié ha remarcat que s’han d’utilitzar per “finançar exclusivament mesures a la millora del medi ambient”. Els cupaires no volen que vagin a “grans empreses” per evitar “processos especulatius”. Així, han defensat que s’han de destinar a la gestió dels espais naturals protegits, la restauració ambiental, les activitats relacionades amb el sector agrícola i ramader, l’ordenació i la gestió forestal, la prevenció d’incendis forestals o la implantació d’energies renovables a través d’autoconsum o comunitats energètiques, entre d’altres.
La CUP també ha reclamat que els diners es destinin només a agents públics i privats del territori afectat com ara ajuntaments, consells comarcals o petites i mitjanes empreses. També han demanat que l’òrgan de gestió dels fons estigui a Ascó.
Estrada ha apuntat que és una proposta “socialitzada” amb el territori, després de diverses trobades i reunions amb agents de les comarques afectades. En aquest sentit, ha subratllat que la proposició de llei recull “l’opinió” del territori”.
https://twitter.com/cupnacional/status/1633809098348064770