La CUP ha registrat una proposició de llei de mesures urgents per respondre a l’emergència climàtica. Així ho ha anunciat aquest dimarts el diputat Dani Cornellà en roda de premsa al Parlament, des d’on ha reivindicat la necessitat d’impulsar “polítiques valentes” davant l’auge de l’extrema dreta. Cornella ha fet referència a la investidura de Trump com a 47è president dels Estats Units i ha alertat de l’avenç del negacionisme climàtic arreu del món. La proposició de llei que presenten proposa, entre d’altres, la creació d’un pla de protecció del litoral i el Pirineu o l’activació d’un impost ambiental sobre les activitats econòmiques segons el grau d’emissions. Cornellà ha dit que esperen que es pugui debatre al Parlament abans de l’estiu.
El diputat de la CUP ha recordat el temporal Glòria que va arrasar el litoral català ara fa cinc anys i ha assegurat que des de llavors “no s’han pres les mesures adients” per evitar possibles afectacions climàtiques. “Cinc anys després podem afirmar que no s’ha fet res, que estem igual que aquell gener fatídic del 2020 i que si avui tornés a passar no se’n podrien evitar les conseqüències”, ha lamentat Cornellà.
Per això, el diputat ha explicat que la seva formació ha registrat aquest dimarts una proposició de llei de mesures urgents per a fer front a l’emergència climàtica. En concret, ha dit que la proposta vol garantir que Catalunya compleixi amb les quotes de responsabilitat dels compromisos climàtics mundials i que institucions, empreses i activitats “puguin adaptar les seves previsions” a l’avenç de la crisi climàtica.
Entre les mesures més destacades de la proposició de llei, la CUP proposa crear plans especials de protecció del litoral i del Pirineu que continguin una actualització dels escenaris climàtics per regions. Així mateix, la proposta també planteja la creació del programa ‘TrenFuturCAT’, que fixa com a objectiu connectar amb ferrocarril totes les capitals de comarca i poblacions de més de 20.000 habitants abans de 2033.
El text de la CUP també preveu la creació d’una quota d’un mínim del 10% de productes de proximitat en el conjunt de l’oferta alimentària de les grans superfícies i supermercats o l’activació de l’impost ambiental sobre les activitats econòmiques que preveu la Llei 16/2017 de canvi climàtic.