Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

La CUP rebutjarà el decret d’energies renovables que es debat dimecres al Parlament

|

- Publicitat -

La CUP-NCG ha anunciat aquest dilluns que rebutjarà el decret llei de les energies renovables que dimecres a primera hora de la tarda es debatrà al Parlament. Els anticapitalistes creuen que el text que ha aprovat el Govern i que ara es porta a la cambra perquè el convalidi “torna a caure en els mateixos errors” i “obvia una planificació territorial ben feta”. La candidatura aposta per un model d’implantació d’energies renovables al territori que es faci de forma democràtica, distribuïda i territorialment cohesionada. Assenyalen que van traslladar el posicionament del territori i de les entitats ecologistes al Departament d’Acció Climàtica i que no han estat recollides al text final.
El diputat de la CUP Dani Cornellà assenyala que el decret “dona carta blanca als oligopolis energètics” i demana “més protecció del territori, participació local i planificació global” davant la crisi climàtica i energètica.

Publicitat

El decret introdueix requisits per incrementar la participació i el consens territorial i prioritzar els projectes petits, de 5 MW o menys. El text d’energies renovables incorpora mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables, per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l’autoconsum. En aquest sentit, a partir d’ara els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica hauran d’acreditar l’acord del 50% dels terrenys sobre els quals es projectin, i també que s’ha presentat una oferta del 20% de participació local.

Així, el nou decret llei prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també s’exigirà als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes. En aquest sentit, la consellera, Teresa Jordà, va explicar que la modificació permet que 19 instal·lacions inferiors a 5 MW surtin en breu a informació pública. Aquests projectes preveuen situar-se a comarques com l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Camp, la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Selva, les Garrigues, Osona, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell, el Segrià, el Solsonès o el Tarragonès.

Et pot interessar  La CUP registra una proposició de llei de mesures urgents per a fer front a l’emergència climàtica

Alhora, el text dona prioritat a l’ocupació de les cobertes de les edificacions, augmenta la disponibilitat de sòl en afegir els sòls urbanitzables, així com els espais agraris en desús, introdueix criteris de protecció del sòl agrícola basats en la Llei d’Espais Agraris.

El PSC també rebutjarà el decret

El PSC també va anunciar divendres passat que rebutjaria el decret llei. La portaveu parlamentària, Alícia Romero, va explicar que la normativa respon a les “exigències” de la CUP i que no els agrada. Els socialistes demanaran que el decret es pugui tramitar com a projecte de llei, i així modificar-lo i adequar-lo “als objectius marcats des d’instàncies superiors”. Per la seva banda, En Comú Podem anunciarà dimarts al matí el seu sentit de vot.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí