El secretari general de la Crida Nacional per la República, Toni Morral, ha afirmat que desitgen presentar-se a unes futures eleccions catalanes com a “paraigües” dels partits independentistes que vulguin complir amb el mandat de l’1-O.
En una entrevista a Europa Press, ha considerat difícil que la Crida pugui concórrer com a partit a les cites electorals més properes, però hauria de fer-ho en unes eventuals catalanes: “Crec que hem de tenir protagonisme en les properes nacionals”.
“Hauríem d’haver pogut fer el treball perquè el país i la resta de partits sobiranistes vegin clar que la Crida és el paraigua que ens ha de portar a acomplir al mandat de l’1-O”, i ha deixat en mans del president funcional de la Crida, Carles Puigdemont, ser el possible candidat, al·legant que és una decisió personal.
En preguntar-se-li si augura un avanç electoral a Catalunya després de la sentència del judici per l’1-O, ha respost que dependrà de l’Executiu de Quim Torra, “que de moment està sent el govern més sòlid que hi ha comparat amb el de Pedro Sánchez, que ha durat quatre dies, i amb el de Mariano Rajoy”.
Relació amb el PDeCAT
Malgrat tot, reivindica que la Crida és i actua ara com una associació transversal independent, per la qual cosa “és tant de l’òrbita del PDeCAT com pot ser de l’òrbita d’ERC com pot ser de l’òrbita de la CUP”.
Admet que se’ls pot associar més amb el PDeCAT pel perfil d’alguns dels seus dirigents, però assegura que la Crida vol preservar la seva autonomia i que de moment no està sobre la taula estudiar una federació o coalició amb el partit que lidera David Bonvehí.
“Des de fora hi ha qui ho planteja, però una coalició amb el PDeCAT ens associaria molt a la lògica d’un partit, i això podria desvirtuar molt la idea originària de la Crida”, ha advertit.
Carles Puigdemont
Morral, que també és diputat de JxCat al Parlament, s’ha referit a la Comissió de reforma del reglament que està en marxa a la Càmera, i que el seu grup vol que serveixi, entre altres coses, per fer investidures telemàtiques i investir així a Puigdemont sense que torni de Bèlgica.
No obstant això, Morral veu molt difícil investir-lo aquesta legislatura: “Si es pogués fer demà mateix, perfecte, però hi ha molts elements que ho dificulten: l’actitud de l’Estat i perquè en la majoria independentista hi ha moltes maneres de gestionar aquesta qüestió”.
Com a president de la Comissió d’investigació parlamentària sobre la intervenció de l’autonomia, ha dit que encara no ha enviat les citacions perquè compareguin el president del Govern, Pedro Sánchez, i el seu antecessor, Mariano Rajoy, entre d’altres, però ha defensat que acudeixin.
Sí ha deixat clar que tots dos haurien d’anar al Parlament, perquè considera que el seu testimoniatge és important i perquè “seria la seva obligació atendre una petició” de la càmera catalana.