Gal·la Martí és una jove valenciana que estudia filologia catalana a la Universitat de Barcelona (UB) i que s’ha fet viral pel seu contingut en català a les xarxes socials. Col·labora amb la revista digital MetaData i és membre de Canal Malaia, la plataforma digital que impulsa la creació de contingut en la llengua del territori.
En una entrevista concedida a dBalears, Gal·la Martí ha explicat com fer publicacions a les plataformes —Tik Tok, Instagram, Youtube i Twitter— li va despertar un “sentiment més fort de consciència cap a la llengua” i es va adonar que no només volia fer contingut d’humor, sinó també intentar transmetre la importància d’emprar el català a les xarxes.
“Crec que és important que el contingut en català abrace tots els dialectes”, assegura, en referència a la majoria de continguts en català central. “És important que es veja que la nostra llengua és molt més rica i té dialectes; sobretot, el fet que hi haja consciència des del Principat, que hi ha més parlars i que abracen tots els Països Catalans”, reflexiona la valenciana.
Així mateix, ha comentat la discriminació lingüística que va patir a un pub de València i que vam denunciar a La República. “La gent em qüestiona fins i tot per què faig contingut en la meua llengua. Sí que és cert que no havia patit mai una discriminació tan exagerada com que em tiraren d’un local”, afirma.
Finalment, Gal·la Martí insta els joves a prendre consciència lingüística: “Nosaltres parlem valencià perquè és la nostra llengua, però crec que s’hauria d’anar més enllà i entendre que som un dialecte del català i que ens trobem dins una llengua comunitària, una unió lingüística a escala de Països Catalans”. Així mateix, reclama que el Govern valencià es comprometi a fomentar l’ús de la llengua i deixi de folkloritzar el valencià. “S’utilitza només per a discurs de benvingudes de les falles o per als noms dels carrers”, lamenta.