Tot i que en 2018 el Gobierno va aprovar una normativa que retornava la sanitat pública a les persones sense papers, la seva redacció va establir certes limitacions. En la pràctica, diferents governs autonòmics imposen traves administratives a l’atenció de les persones immigrants, sobretot aquells que fa menys de tres mesos que són a Espanya o no han pogut empadronar-se.
Segons explica un reportatge publicat a eldiario.es, la Comunitat de Madrid dificulta sistemàticament l’accés a tractaments de VIH a immigrants en situació irregular que ja l’havien iniciat o que acaben d’arribar a Espanya. Metges i ONG denuncien l’aplicació rígida de la norma i recorden que el Real-Decret 7/2018 permet accedir al tractament si es demostra que els pacients es troben en una situació vulnerable, com ocorre en la majoria de casos.
La setmana passada, la Comunitat de Madrid va publicar els requisits exigits per sol·licitar el Document d’Assistència Sanitària per a Ciutadans Estrangers sense residència legal a Espanya. Entre els nombrosos requeriments, remarca que cal estar empadronat al país, com a mínim, des de tres mesos abans de la petició. “En el millor dels casos, estem parlant de cinc o sis mesos fins que poden començar a rebre el tractament”, explica a eldiario.es el responsable de salut d’Acció Triangle i Refugiats Sense Fronteres, Gerjo Pérez Meliá.
Fins ara, l’exigència per a accedir a la sanitat pública madrilenya s’aplicava d’una manera arbitrària, fet que permetia molts centres de salut valorar cada cas i molts pacients aconseguien ser donats d’alta. La nova normativa del govern d’Ayuso ha fet que això deixi de ser factible i afegeix traves: ara és indispensable passar per la Unitat de Tramitació. Una nova decisió que no fa més que evidenciar de quina pasta està feta l’executiu popular de la Comunitat de Madrid.