La Comissió Europea ha portat Espanya davant la justícia europea per no comunicar la transposició de la directiva comunitària sobre conciliació de la vida personal i laboral, malgrat els reiterats advertiments.
Els estats disposaven fins al 2 d’agost de 2022 per introduir-la com a llei nacional, un termini que el govern espanyol no va respectar. Tot i que a l’abril Brussel·les ja va enviar una carta picant el crostó a Espanya i a deu estats més, l’Estat espanyol ha continuat incomplint les exigències de l’executiu. Ara, Espanya —juntament amb Bèlgica i Irlanda— s’exposa a sancions financeres que decidirà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
La directiva sobre conciliació de la vida personal i laboral té com a objectius principals incrementar la participació de les dones en el mercat de treball i flexibilitzar la vida laboral per atendre casos familiars.
Entre les mesures més destacades hi ha el dret de cada progenitor de tenir dret a almenys quatre mesos de permís parental, dels quals dos mesos són intransferibles i han de ser retribuïts. També ofereix als pares amb feina almenys deu dies de permís de paternitat retribuïts al voltant dels dies en què es preveu el naixement del seu fill.
Al mateix temps, tots els treballadors que s’encarreguin de cuidar un familiar o una persona que viu al seu mateix domicili han de tenir el dret a almenys cinc dies de permís per any.
Malgrat la no comunicació del govern espanyol a la Comissió —i la no transposició de la normativa— l’acord entre el PSOE i Sumar recull aquestes mesures i confia poder començar-les a aplicar a partir de l’agost de 2024.