Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

La comissió de seguiment del Pla d’enfortiment del català a les universitats detecta 71 queixes lingüístiques

Les queixes, 30 més que l'any passat, principament són per canvis en la llengua de docència anunciada

|

- Publicitat -

La comissió de seguiment del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari ha detectat 71 queixes lingüístiques des de l’inici del curs 2023-2024, 30 més que l’any passat. Així ho ha comunicat el Departament de Recerca i Universitats després que la comissió s’hagi reunit aquest divendres per valorar l’aplicació del pla. En aquest sentit, el Govern afirma que la posada en marxa de la campanya “Si et canvien la llengua, no et tallis” per conscienciar els estudiants dels seus drets lingüístics ha permès “fer emergir casos de canvi de llengua que fins ara no estaven detectats”. D’altra banda, l’executiu ha obert aquest divendres una nova convocatòria d’1 MEUR per ajuts destinats al foment de la llengua catalana.

Publicitat

En la reunió de la comissió, l’assessora en política lingüística del Departament de Recerca i Universitats, Marina Massaguer, ha afirmat que “per a les universitats, les queixes són una oportunitat de donar a conèixer la política lingüística de la institució, no tan sols als afectats per una incidència concreta, sinó a tota la comunitat universitària”. En aquest sentit, Recerca i Universitats ha fet valdre que “el ressò obtingut” en l’àmbit universitari per la campanya de drets lingüístics ha permès “fer emergir casos de canvi de llengua i altres incidències lingüístiques que fins ara no quedaven registrats enlloc”, més enllà de les queixes realitzades per vies no oficials com ara a les xarxes socials.

“La iniciativa de difondre les bústies de drets lingüístics de les universitats entre els estudiants ha permès, en canvi, recollir les queixes per canals institucionals i poder així fer-ne un seguiment acurat”, defensen des del departament. De les 71 queixes registrades fins avui, 30 eren per canvis en la llengua de docència anunciada a la guia docent. El 100% d’aquests canvis es corresponien amb assignatures anunciades en català que havien passat a fer-se en castellà. Altres apuntaven a la manca d’informació sobre la llengua d’impartició de les assignatures abans del període de matrícula o d’oferta de grups en català, així com a la presència deficitària del català en alguns usos lingüístics institucionals. Del total de les 71 queixes, 60 es corresponen amb estudis de grau i 11 a màsters.

Et pot interessar  Un regidor del PSC de Santa Coloma de Gramenet titlla de "nazis" els catalanoparlants que demanen respecte per la llengua catalana

Amb tot, el departament ha valorat positivament “la feina que estan fent les universitats per garantir els drets lingüístics i assegurar que la classe es faci en la llengua en què l’estudiant s’ha matriculat”.

Nova convocatòria dels ajuts Interlingua

D’altra banda, el Govern ha obert aquest divendres una nova convocatòria dels ajuts Interlingua, amb una dotació de més d’un milió d’euros, destinats al foment del català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari. Els ajuts inclouran els cursos de llengua catalana i occitana de qualsevol nivell i modalitat, tant presencials com virtuals.

En el cas de les ajudes a projectes, es prioritzaran aquells de les universitats que desenvolupin actuacions previstes en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, els projectes d’acollida lingüística i cultural en català dels membres de la comunitat universitària procedents de fora del domini lingüístic i els projectes de foment de l’aranès i la llengua de signes catalana. També es consideraran prioritaris els projectes orientats a reforçar els coneixements de llengua catalana i la consciència lingüística dels estudiants de les facultats d’Educació, a més dels projectes que fomentin el català en àmbits socials amb un ús deficitari, com el jurídic i el de la salut.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí