Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La comissió de Pegasus al Parlament celebra la seva sessió amb la plantada del govern espanyol

|

- Publicitat -

La comissió d’investigació de Pegasus ha arrencat la sessió programada per aquest divendres, 3 de març, amb l’absència dels representants del Govern espanyol, els quals estaven convocats per declarar com a testimonis i, per variar, han deixat plantada la comissió. L’únic que hi ha assistit, de les 11 persones convocades, ha estat l’exsíndic de greuges Rafel Ribó, qui ha dit que seria un “gran honor” que el Parlament defensés la prohibició de l’ús de Pegasus a la Unió Europea (UE) per tal de “protegir drets i llibertats”.

Publicitat

El president de la comissió, Josep Maria Jové, així com els membres de la CUP, Junts i ERC que la conformen, han criticat que dos dels convocats, el president Pedro Sánchez i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García, ni tan sols han tingut “l’educació” de respondre la sol·licitud de compareixença.

Ribó, que ha estat l’únic testimoni, ha dit que “l’opció més eficaç” seria prohibir Pegasus, per així “protegir drets i llibertats” dels ciutadans de la Unió Europea (UE). L’exsíndic també ha criticat que Espanya sembli una democràcia amb una “constitució militant”. En aquesta línia, el president Quim Torra ha fet arribar una carta a Jové, en la qual constata l'”obstruccionisme” de l’Estat davant la investigació de Pegasus.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha apuntat que si Espanya es vol vendre com a “demòcrata”, no pot defugir dels drets ni avalar l’espionatge: “L’Estat persegueix l’independentisme de forma prospectiva, és una forma més de la repressió”. En aquest sentit, Vilalta ha afegit que l’espionatge és una “manera d’actuar intrínseca” de l’Estat espanyol, on les “clavegueres formen part del seu modus operandi”, segons ha recollit l’ACN. En aquesta línia s’ha manifestat també el representant de Junts, Josep Rius, que ha assenyalat que “quan els mecanismes de control democràtic es menystenen vol dir que hi ha un descontrol democràtic a l’Estat”, tot titllant el ‘Catalangate’ de ser un “estrip enorme” a la democràcia europea i als seus valors fundacionals.

Et pot interessar  L'informe de Mossos diu que el mòbil de Pere Aragonès va ser espiat amb Pegasus sense l'aval judicial

La secretària de la comissió, Montserrat Vinyets (CUP), ha denunciat que l’Estat espanyol s’hagi blindat amb PSOE i PP per fer una llei que eviti noves condemnes penals, però no per acabar amb l’espionatge. “Posem fil a l’agulla a desmuntar la llei de secrets oficials”, ha demanat Vinyets.

El representant dels comuns, per la seva banda, Lucas Ferro, ha lamentat que s’estigui normalitzant el fet que hi hagi compra d’informació i publicació en mitjans digitals sobre converses gravades, pel tema ‘Catalangate’ o d’altres.

Els socialistes, representats pel diputat Oscar Aparicio, tanmateix, han criticat que l’objectiu de la comissió, a parer seu, no és el d’investigar “de veritat”, sinó anar “desgastant la confiança” sobre la democràcia en general. “No volen investigar què va passar i intentar millorar, sinó desgastar per interès polític tota la confiança de la ciutadania amb la democràcia”, ha advertit.

Els grups d’ERC, Junts i CUP han demanat ampliar el Pla de Treball amb dos compareixents com a testimonis més en les properes sessions: Òmnium i l’ANC.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut