Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi mostra preocupació davant la normativa que permet suspendre el dret d’asil

El col·lectiu rebutja el que considera una rebaixa de la protecció de les persones per motius d'origen

|

- Publicitat -

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) ha expressat la seva preocupació davant la normativa que permet suspendre el dret d’asil. Es tracta d’un acord del Consell de la Unió Europea (UE) amb relació al Reglament de Crisi i Força Major, un instrument que ha de permetre crear un marc normatiu que avali mesures temporals i extraordinàries en moments de crisi.

Publicitat

El col·lectiu ha assegurat que, entre d’altres, permetrà als Estats suspendre les seves obligacions de registrar les sol·licituds de protecció internacional en els seus territoris. En un comunicat, l’ens ho ha rebutjat, donat que “suposa acabar amb el dret” de les persones que es veuen obligades a abandonar les seves llars i rebaixa “les garanties de protecció”.

La CCAR ha destacat que la normativa afecta el registre de les sol·licituds de protecció internacional, fet que permet que els Estats membre retardin o posposin el registre de les sol·licituds d’asil, apliquin procediments accelerats en frontera o ampliïn la privació de llibertat de les persones refugiades mentre es registren les sol·licituds.

També afecta la deportació d’aquells individus que no es considerin mereixedors del dret d’asil, on es preveuen procediments accelerats per a fer deportacions forçoses a qui no s’autoritzi l’entrada.

“En situacions de crisis haurien de posar-se en marxa mecanismes, precisament, per a garantir que totes les persones necessitades de protecció tinguin accés al procediment”, ha destacat la CCAR. “En cap cas les situacions excepcionals poden significar la rebaixar dels estàndards de protecció que els Estats estan obligats a garantir”, ha afegit.

La CCAR ha posat com a exemple el conflicte a Ucraïna, on destaquen que els Estats de la UE han demostrat que “quan existeix voluntat política és perfectament possible posar en marxa de manera ràpida mecanismes per a protegir i acollir a milers de persones arribades en pocs dies a les fronteres de la UE”. Per aquest motiu, ha considerat que l’aprovació d’aquesta normativa mostra una falta de voluntat política de la UE per a garantir la protecció de les persones refugiades i la discriminació per origen a la qual s’enfronten aquells que es veuen obligats a fugir i arribar a Europa.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut