La cavalcada de Reis de Barcelona commemorarà el centenari del metro i el bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni. Ses Majestats entraran a la ciutat pel Portal de la Pau a les 16.30 h i la cavalcada arrencarà a les 18 h des de l’avinguda del Marquès de l’Argentera amb el mateix recorregut de l’any passat. Enguany hi haurà noves coreografies, carrosses renovades i nous vehicles tècnics amb llum i so millorats. També se celebraran els quaranta anys de l’aniversari de la companyia Roseland Musical amb la col·laboració de la coreògrafa Lorena Nogal. Més de 1.300 persones participaran en aquest esdeveniment multitudinari que repartirà sis tones de caramels.
Avui, diumenge 5 de gener, Barcelona es tornarà a omplir d’il·lusió amb l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar que arribaran a la capital catalana a les 16.30 h. Ses Majestats faran la seva entrada al Portal de la Pau a bord del Pailebot Santa Eulàlia, on seran rebuts per l’alcalde Jaume Collboni, que els oferirà el pa i la sal i els entregarà les claus de la ciutat.
Enguany, i en motiu de la commemoració del bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni, els Reis aniran des del portal de la Pau fins al passeig de la Circumval·lació en carros tradicionals portats per sis cavalls com a homenatge a una de les tradicions més arrelades.
A partir de les 18 h, juntament amb el seu seguici, desfilaran pels carrers de la ciutat seguint el mateix recorregut que es va fer l’any passat. Aquest finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc passades les 21 h. La comitiva reial es desplaçarà en una rua gegantina amb més d’un quilòmetre de llargada. Tal com ha explicat el regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, “enguany hi participen més de 1.300 persones” entre ballarins, actors, xanquers, voluntaris i personal tècnic.
D’altra banda, més d’una vintena d’entitats i escoles posen el seu granet de sorra en la creació de la rua, en què intervenen 12 companyies professionals. Seguint la tendència de les anteriors cavalcades, la del 2025 serà especialment inclusiva amb la participació d’entitats amb persones amb diversitat funcional i la introducció de llengua de signes catalana dins de les coreografies, així com la participació de diverses associacions culturals de la ciutat. Marcé també ha detallat que el seu cost ha estat d’un milió d’euros.
Una cavalcada amb moltes novetats
El seguici reial estarà dividit en onze grans blocs, cadascun d’ells amb entitat pròpia, i tots dirigits i coreografiats per companyies amb anys d’experiència en la rebuda als Reis d’Orient. Tot plegat, sota la direcció artística de Barbarana Pons, que aquest divendres ha posat en valor la feina de tantes i tantes persones implicades. “Tècnicament una cavalcada és complicada, perquè tothom ha de veure i sentir, per això vull agrair la feina de tot l’equip que ho fa possible”, ha subratllat.
Aquest any, la cavalcada ha volgut renovar la tecnologia dels vehicles tècnics i millorar la il·luminació i el so. Per donar continuïtat artística a la proposta aquests elements han estat dissenyats per Jose Menchero i Ramon de los Heros. Concretament, consistiran en nou elements que s’incorporaran als diferents seguicis: cinc seran unes grans estructures remolcades mecànicament i quatre es portaran de manera manual.
El seguici de benvinguda, del grup Brincadeira, comptarà per primera vegada amb tots els seus integrants il·luminats amb llum pròpia per generar un efecte visual molt més complet i integral. La rua d’enguany també inclourà noves carrosses i comparses, com la del Patge Gregori, que estrena un vehicle més gran amb nous estendards i elements inflables de l’artista Patxo Urlezaga (Patx-Work).
D’altra banda, el nou Seguici dels Somnis – del mateix artista – seguirà el bloc de Gaspar, que serà el més alt i imponent de tota la cavalcada. A continuació, i per celebrar el centenari del metro de Barcelona amb TMB, la cavalcada incorpora una línia de metro especial: la Reis Express, que s’inspira en els models més moderns del metro amb el recorregut
Pel que fa a la carrossa del carbó, es renova amb una plataforma doble. Acompanyada de música en directe dirigida per Guillem Albà, crearà una atmosfera enèrgica amb el carbó, el foc i el fum, afegint màgia i emoció a tot allò que passa al voltant d’una mina. Per últim, la cavalcada comptarà amb una titella gegant de més de quatre metres d’alçada, la Nana, de l’artista Hoekwil Roger Titley, que simbolitza la vulnerabilitat i el coratge de les persones migrades.
Homenatge a la companyia Roseland Musical
El seguici de les joguines incorporarà l’homenatge al 40 aniversari de la companyia de Marta Almirall, Roseland Musical i el seu espectacle ‘Cara, calla!’ amb la comparsa Els Reis miren i escolten a tota la gent. La coreògrafa, Lorena Nogal (Premi Nacional de Dansa 2024) es farà càrrec de la coreografia. Aquesta adaptació de la carrossa, aportarà una visió surrealista amb la direcció musical de Jose Manuel Pagán i els textos de Montse Ginesta, interpretada per Maria Santallúcia.
Pel que fa a la música, aquest any es podran escoltar les noves composicions realitzades en col·laboració amb el Conservatori del Liceu. Finalment, en quant a la inclusió de la diversitat funcional la rua d’aquest 2025 comptarà amb participants de l’ONCE, amb deficiència visual, al seguici de la Patge Estel i com a guia de la carrossa del Rei Gaspar. A més, enguany es comptarà amb la participació de la Patge Dactília, que parla en llengua de signes.