Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

La Cambra de Comerç preguntarà als empresaris per les conseqüències econòmiques d’un Estat propi dins de la UE

|

- Publicitat -

La Cambra de Comerç de Barcelona preguntarà als empresaris per l’impacte econòmic d’un Estat propi dins de la UE en una consulta que s’ha posat en marxa aquest divendres i que durarà “almenys quinze dies”, segons ha explicat el president de l’ens, Joan Canadell, en una roda de premsa. Canadell ha assegurat que es tracta d'”una prova pilot” que determinarà si es tira endavant un sistema de consultes periòdic als empresaris i autònoms que formen part del cens, tal com proposa el consell executiu. Si la primera qüestió aconsegueix una participació “significativa”, la Cambra consultarà als associats sobre la resposta a la sentència del judici de l’1-O. La base d’empresaris que poden votar és de 500.000 a tot Catalunya.

Publicitat

“Quines creus que serien les conseqüències econòmiques per a la vostra empresa d’una Catalunya amb Estat propi integrat dins de la Unió Europea?”. Aquesta és la primera pregunta, doncs, del sistema de consultes que ha engegat la Cambra de Comerç de Barcelona. El procés està obert a tots els empresaris de la demarcació de Barcelona, uns 380.000, i aquells de Catalunya que ho considerin. En total, la base de votants puja als 500.000. La Cambra publicarà dos resultats diferenciats entre els vots emesos pels usuaris que formen part del cens de la demarcació de Barcelona i els de la resta del territori català.

La mesura també es vol fer servir per actualitzar el llistat de socis de la Cambra, que alguns dels candidats a les darreres eleccions van criticar per “caducat”. Per votar només caldrà tenir el certificat digital. Es considerarà “exitosa” qualsevol consulta que s’acosti a la participació de les últimes eleccions, que va ser de 20.000 empresaris i autònoms. De moment, però, no han situat un llindar de participació que marqui la validesa de la pregunta.

“No és una pregunta política perquè ja es va fer el 2012”

La primera consulta s’ha fet copiant una enquesta de l’any 2012 que es va fer a una mostra representativa de 800 empresaris. En aquest sentit, Canadell ha defensat que no es pot acusar a Eines de País de fer “política” perquè aquesta pregunta ja s’havia proposat anteriorment i ningú va criticar la direcció anterior.

El president de l’ens cameral ha aprofitat per assenyalar que en aquella ocasió el 25,4% dels enquestats consideraven que les conseqüències serien positives, un 24,3%, incertes, un 13,8%, negatives i el 36,4% restants que no afectaria significativament el seu negoci.

“Per arrencar aquesta ‘fase pilot’ posarem la mateixa pregunta de l’enquesta del 2012 i ara ho repetirem, si la participació és prou alta, de seguida farem una pregunta sobre quina ha de ser la resposta a les sentències” al judici de l’1-O, ha explicat la vicepresidenta de la Cambra, Mònica Roca.

Valoracions sobre eleccions a Catalunya o Felipe IV com a persona non grata

I és que, segons ha explicat Canadell, preguntar periòdicament als empresaris era una promesa electoral de la candidatura independentista Eines de País, guanyadora dels últims comicis, i ha pronosticat que “d’aquí a sis mesos o un any” el sistema de consultes estarà enllestit i podria haver-n’hi una per setmana. “Volem representar al màxim l’empresariat”, ha assegurat.

Entre algunes de les preguntes que es plantegen fer en un futur n’hi ha de més econòmiques com l’impacte del Brexit, recuperar la figura de l’aprenent, el model de vinyeta per a les autopistes, si s’ha de revisar l’impost de societats o imposar una quota cameral obligatòria bàsica. En canvi, altres qüestions que es volen plantejar als empresaris són més polítiques com ara les valoracions sobre un possible nou procés electoral a Catalunya o si es considera que el rei Felip VI ha de ser declarat ‘persona non grata’.

La Cambra donarà suport a una aturada de país si és “majoritària i no violenta”

D’altra banda, el president de la Cambra ha assegurat que l’ens cameral donarà suport a una aturada de país el dia 11 d’octubre si la proposta és “majoritària” i “no violenta”. Amb tot, ha assegurat que la decisió “no està presa”. La vicepresidenta ha afegit que “sempre” estaran a favor de les “respostes majoritàries” i ha dit que entén l’aturada convocada pels sindicats Intersindical-CSC i la IAC-CATAC com una vaga per “motius laborals” que “s’ha de respectar”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut