L’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat ha fet una crida aquest dimecres a la ciutadania per recaptar 2,1 MEUR que els falten per pagar la fiança de 5,8 MEUR imposada pel jutjat 13 de Barcelona a 30 persones encausades per l’1-O. En roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès, el vicepresident de l’associació i expresident del Parlament, Ernest Benach, ha explicat que l’apoderada de l’entitat Núria de Gispert ha dipositat aquest dimecres 3,7 MEUR i s’ha mostrat confiat que podran recaptar la resta abans que expiri el termini que els han fixat per aquest divendres o que amb la quantitat ja entregada els advocats tinguin marge per negociar quan ingressen la resta de fiança. Benach, que ha agraït la “comprensió” i la “paciència” de la ciutadania que ha fet possible els “miracles” d’haver obtingut donacions per pagar fiances, ha dit que qualsevol donació és benvinguda i que la caixa de la solidaritat no només està ajudant als 30 encausats per malversació. Benach ha detallat que cada setmana s’atenen altres casos.
Ha concretat que des del passat 9 d’abril, la caixa de la solidaritat ha pagat 2,5 MEUR pels encausats pel jutjat 13, 6,1 MEUR en concepte de fiances, 122.000 euros en multes i 40.000 euros en casos concrets d’activistes. “És un continu no és un fet aïllat i ho gestionem de la millor manera que podem”, ha afirmat. Després que la també presidenta de l’entitat Núria de Gispert hagi dipositat els 3,7 MEUR, Benach ha subratllat que ara a la caixa de solidaritat hi queden diners per atendre alguns “casos concrets”.
D’altra banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha criticat que l’estat espanyol “persegueixi” el que fa “olor a llibertat” i ha apuntat que la repressió fa un “pas més” quan “persegueix” el patrimoni dels servidors públics. “L’Estat vol fer por i perseguir a la dissidència”, ha sostingut. Mauri ha recordat que les 30 persones encausades pel jutjat 13 se’ls embargaran els béns personals si no es diposita la fiança que se’ls demana. Per això, ha reclamat les donacions.
Per la seva banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que amb la seva creació amb el 9N, la caixa de la solidaritat estava integrada als comptes de l’ANC en coordinació amb Òmnium. Tot i això, a finals de 2018, ha indicat que es va constituir com una associació independent “per donar més seguretat i neutralitat”. Paluzie ha denunciat la vulneració “flagrant” de drets amb la “causa general contra l’independentisme” derivada de l’1-O. Així, expressat que fer el referèndum “no és un delicte” i que haver-lo organitzat “és la millor causa col·lectiva” que es va fer en dècades. “Tots ens sentim absolutament deutors i solidaris amb aquells que ara son represaliat”, ha conclòs.