Alumnes d’escoles d’arreu del país, fans del manga i de l’anime i aficionats del còmic omplen aquest divendres el recinte de la Fira Montjuïc, que fins diumenge acull la 41a edició del Comic Barcelona. La gran fira del sector ha recuperat les dimensions d’abans de la pandèmia tornant al pavelló 1 i mantenint els pavellons 2 i 5 i la plaça Univers.
Aquesta edició també està marcada pel retorn generós dels convidats i dels segells internacionals. També destaquen exposicions sobre icones de la novel·la gràfica com ‘Zipi i Zape compleixen 75 anys!’ o la mostra ‘Daniel Torres: l’arquitectura de les vinyetes’, que reflecteix el personal univers creatiu del guanyador del Gran Premi de Comic Barcelona 2022.
El Comic Barcelona ha obert portes aquest matí amb gran afluència de públic. Des de primera hora desenes de persones han fet cua a l’avinguda Maria Cristina per accedir a la Fira Montjuïc. La majoria eren alumnes d’instituts i escoles d’arreu de Catalunya, però també s’hi ha vist aficionats al còmic i fans del manga i de l’anime -coneguts com a ‘otakus’- que han assistit a la gran fira del sector disfressats dels seus personatges preferits.
Els aficionats al còmic han pogut gaudir d’un ampli ventall d’activitats on les vinyetes són les protagonistes com trobades, xerrades, taules rodones, podcasts en directe, signatures o projeccions. Molts dels més joves han aprofitat l’àmplia oferta de tallers i activitats, com el Marc, que ha assistit a un curs d’animació. Ell sempre havia optat per anar al saló del Manga disfressat, però aquest any ha vingut al Comic Barcelona pel seu extens programa d’activitats. “He vingut per informar-me de diferents cursos i de la formació que ofereix l’escola Joso”, ha explicat als micròfons de l’ACN.
Precisament, d’aquest centre de còmic i arts visuals de Viladecans ha vingut l’Anne, una jove estudiant de 23 anys que ha assistit al Comic Barcelona caracteritzada de Gundam, una sèrie d’anime. Ella fa gairebé deu anys que ve al certamen. “Últimament, estic més pendent dels artistes”, respon en ser preguntada per què és allò que busca en el saló.
Qui també s’ha animat a fer ‘cosplay’ –disfressar-se del seu personatge preferit de manga o anime- és la Madiha, una jove que des de fa anys ve al saló del Còmic caracteritzada. “Vaig de Rapunzel d’Enredados”, informa tot explicant que el seu hobby és anar disfressada als esdeveniments. Ella i els seus companys fa mesos que treballen en la vestimenta i aquest matí han trigat una “hora i mitja en vestir-se i maquillar-se” per l’ocasió. A més de lluir les disfresses, busquen “artistes i comprar ‘prints’ i ‘stickers’ de manga i anime”.
A la zona del Comic Kids hi hem trobat l’Eduard Berta, que ha vingut expressament de Roses perquè al seu fill li agraden molt els còmics. “És la primera vegada que venim, com que li agraden molt els llibres i les lletres i abans d’anar a dormir sempre hi ha d’haver un conte hem volgut escapar-nos a Barcelona”, relata tot detallant que el nen ha estat “l’excusa perfecta” per “passar el dia a fora en família”.
A la mateixa taula on dibuixava el fill de l’Eduard hi havia el Pau, un nen de Vancouver d’arrels catalanes. “És molt guai, he vingut perquè m’agrada molt el còmic, és molt interessant”, ha detallat amb entusiasme en anglès sota l’atenta mirada de la seva mare.
Des d’aquest divendres i fins diumenge, el Comic Barcelona 2023 aplegarà les principals novetats d’aquest gènere a Fira de Barcelona. El conegut com a Saló del Còmic arriba a la 41a edició amb una aposta clara per la programació cultural i pel retorn dels artistes internacionals. Anne Simon, Rosemary Valero-O’Connel, Sammy Harkham o Barbara Stok són alguns dels creadors estrangers que visitaran certamen.
https://twitter.com/COMIC_bcn/status/1641731283922432001