Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024
Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024

Justícia es compromet a invertir 255 milions d’euros en equipaments judicials arreu del territori fins al 2029

El pla preveu 102 milions pel nou edifici de l'Audiència de Barcelona que s'acabarà de construir a finals del 2029

|

- Publicitat -

El Departament de Justícia ha presentat aquest dijous el pla d’inversió per a la millora d’equipaments judicials per als pròxims cinc anys, el qual preveu una dotació pressupostària de 255,2 milions d’euros per al període 2025-2029. Els projectes previstos dins el pla inclouen la millora de diversos edificis així com la construcció de nous equipaments judicials. Entre aquests, hi ha la nova Audiència Provincial de Barcelona, que preveu una inversió de 102 milions d’euros. Les obres preveuen una primera fase que inclou la finalització de l’excavació arqueològica, prevista per finals del 2026, i una segona fase de construcció del nou edifici que s’espera que estigui enllestit durant el quart trimestre del 2029.

Publicitat

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha destacat que es tracta d’un pla “ambiciós, però possible i realista” i ha assegurat que dona resposta a “demandes històriques” del territori.

Entre les inversions destacades del pla presentat per Justícia aquest dijous hi ha quatre noves construccions i 5 ampliacions. Pel que fa als nous edificis judicials en destaquen els 102 milions d’euros per a la nova Audiència Provincial de Barcelona, que inclouen també les obres per a la segona fase de l’excavació arqueològica (4 MEUR) -imprescindible per excavar el soterrani del futur edifici judicial- i que estan previstes perquè es finalitzin a finals del 2026, així com les obres de construcció de la nova Audiència Provincial de Barcelona (98 MEUR), que es preveu que acabin a finals del 2029.

Les noves construccions planificades pel Departament de Justícia també inclouen el nou edifici judicial de Martorell (21 MEUR), que es preveu que estigui acabat el tercer trimestre del 2027. Segons ha indicat Iolanda Aguilar, secretària per a l’Administració de Justícia, la licitació de les obres sortirà en els pròxims dies.

El pla també preveu el nou edifici de Santa Coloma de Farners (10,2 MEUR), previst per al tercer trimestre del 2028. A més, el primer trimestre de 2025 es licitarà l’obra del Fòrum de la Justícia de Tarragona (70 MEUR), que es preveu tenir enllestit el 2027 per tal que l’equipament entri en funcionament a principis de 2028.

Més enllà de les noves construccions, el pla de Justícia també preveu diverses obres de reforma o ampliació. En destaca l’ampliació de l’edifici judicial de Mataró (9,5 MEUR), que es preveu que estigui finalitzada el segon trimestre del 2028, i la reforma de les instal·lacions de climatització i ventilació de l’equipament judicial de la capital del Maresme (3,9 MEUR), que ha d’estar enllestida a finals del 2026, segons la programació. Així mateix, també inclou les dues fases de reformes a Sabadell (11 MEUR): la primera fase, que s’espera que s’acabi a finals del 2026, preveu l’adequació del jutjat de guàrdia, sales de vistes, advocats, procuradors i les plantes desena i onzena de l’equipament i la segona fase implantarà l’Oficina de Justícia, prevista per finals del 2028. “Més enllà de la construcció de nous equipaments, entomem reformes de gran abast per dignificar els edificis”, ha defensat Ubasart.

Et pot interessar  Sindicats de presons denuncien una nova agressió a una treballadora de Mas d'Enric

El pla també preveu, entre d’altres, obres com la reforma de l’Edifici Judicial de Lleida, amb una inversió d’1,5 milions d’euros i que es preveu que s’acabi el segon trimestre del 2025; la construcció del nou edifici judicial amb capacitat per a sis òrgans judicials a Santa Coloma de Farners, amb una inversió de més de 10 milions i que es preveu que s’enllesteixi durant el tercer trimestre del 2028; la reforma de l’Edifici Judicial de Tortosa, amb una inversió de 3,3 milions i que hauria d’estar acabat a principis del 2026.

Amb tot, Ubasart ha fet valdre que no es tracta “només d’un projecte”, sinó que són obres “amb calendari i pressupost” aprovats pel Govern. Segons ha detallat la consellera, en partits judicials com els de Tarragona, Barcelona, Martorell o Santa Coloma de Farners els projectes s’han recuperat després que quedessin aturats anys enrere per la crisi econòmica.

Altres inversions

D’altra banda, el pla també inclou un capítol d’inversions compromeses, però no planificades, entre les quals destaca la previsió de construcció de cinc edificis a Vic, Badalona, Rubí, Sant Feliu de Llobregat i Falset. Segons ha explicat Aguilar, en aquests casos s’ha avançat en converses amb els respectius ajuntaments per definir els solars disponibles per a l’execució de cada un d’aquests projectes. Aquestes actuacions haurien de permetre concentrar els diferents òrgans judicials d’aquests municipis que ara com ara estan dispersos en diferents seus. En aquest capítol, el pressupost previst és de 153 M€.

Sales d’atenció a les víctimes als 49 partits judicials

Entre les obres previstes en la millora dels espais dels equipaments judicials hi ha l’habilitació de sales d’espera de víctimes. Es tracta d’espais dissenyats amb perspectiva de gènere i pensats per oferir la màxima atenció i confort a les víctimes de violència masclista o d’altres casos.

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) és el responsable de l’adequació, rehabilitació i creació del mobiliari específic d’aquestes sales que ara com ara ja existeixen als jutjats d’Esplugues, Cornellà, Mataró, Balaguer, Lleida, la Seu d’Urgell, Reus, el Vendrell i Amposta.

Aquest 2024 es treballa en els espais de Cerdanyola, Gavà (Bernat Metge), Gavà (Baptiste i Roca), Granollers, Mollet, Rubí, Cervera, Tortosa i Gandesa. La previsió és que el 2025 els 49 partits judicials disposin d’aquest tipus d’espais.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut