La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha celebrat que el Parlament hagi aprovat la proposició de llei del PSC-Units sobre la reducció del malbaratament alimentari. En declaracions a la premsa als passadissos de la cambra, Jordà ha assegurat que el text va “més enllà” que altres normatives d’Europa com la francesa o la italiana, perquè interpel·la tota la cadena alimentària. La consellera considera que el text ajudarà a complir l’objectiu de desenvolupament sostenible perquè el 2030 hi hagi un 50% menys de pèrdues i malbaratament. La proposició de llei obliga els restaurats a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi.
El text també contempla un tema d’obligacions a les diferents vàlues de la cadena, a més d’incorporar un règim sancionador. Jordà també ha aplaudit que sigui una llei “molt transversal” que dona valor als aliments.
La norma impulsada pel PSC-Units ha estat aprovada per unanimitat, malgrat que els grups hi havien presentat esmenes. La llei també insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima i estableix que les entitats socials que distribueixen aliments els han de conservar en condicions òptimes.
La normativa també indica que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos, com els industrials o l’obtenció de compost o de biogàs, i inclou les bases d’una regulació sobre l’espigolament.