El centre per la Defensa dels Drets Humans, Irídia, ha explicat en un vídeo per quin motiu no es pot dir que les males pràctiques es limitin a “casos aïllats” en el cos de Mossos d’Esquadra.
Anaïs Franquesa, advocada i coordinadora de l’entitat, ha exposat que en aquells casos en què “un agent està fent un ús desproporcionat de la força i fins i tot estan vexant o humiliant a la persona que està sota el seu càrrec”, i cap dels seus companys en el mateix nivell jeràrquic no l’atura, però cap dels seus superiors tampoc.
En aquest cas, en el qual “no se li apliquen mesures cautelars a aquest agent” i en els casos greus, que hi ha condemna, “no se’ls aparta de manera definitiva”, hi està havent una cobertura institucional.
Franquesa, denuncia que si hi ha aquesta permissivitat sistemàtica, no es pot parlar “que és una poma podrida absolutament aïllada”. Per tant, que a més que l’agent no compleixi la normativa, també hi ha un conjunt de mecanismes que no estan funcionant.
Irídia és un centre que té com a objectiu garantir un servei d’atenció gratuït a víctimes de violència policial. El 20 d’octubre va iniciar una campanya de finançament per continuar denunciant les discriminacions i l’abús de poder policial. Des de gener de 2016 han atès més de 650 persones i els han ofert acompanyament jurídic i psicosocial.
Som una eina col·lectiva per defensar drets davant la violència institucional.
‼️Necessitem suport per mantenir el servei d'atenció davant casos de violència institucional al 2022.
🌪 Ens ajudes amb una aportació en el Crowdfunding #AraDretsHumans? https://t.co/TJSlQKQCfH pic.twitter.com/c6fgd8jfwe
— IRIDIA (@centre_IRIDIA) October 29, 2021