La Guàrdia Civil ha interceptat al port de Barcelona més de quatre tones de cocaïna amagada en sacs d’arròs i ha desarticulat una organització internacional responsable de la introducció de grans partides d’aquesta droga a través del port català i d’altres europeus. El cos policial va iniciar l’any passat la investigació sobre una empresa espanyola que estaria transportant contenidors d’arròs des del Paraguai fins al port barceloní. Davant la sospita que hi havia cocaïna a l’interior dels contenidors, es va acordar la seva revisió exhaustiva. Finalment, van trobar uns 4.020 kilos de cocaïna en pols amagats entre els sacs d’arròs. És la quantitat més alta trobada d’aquesta droga fins ara al port de Barcelona.
El cribratge esdevé una eina clau per eliminar les hepatitis víriques, unes malalties infeccions prevenibles i tractables que afecten aproximadament 304 milions de persones al món. En aquest sentit, el Departament de Salut compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C (VHC) de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) per fer actuacions centrades en prevenir i reduir les noves infeccions, el cribratge per al diagnòstic precoç, la cerca activa per a la recuperació d’infeccions ocultes i facilitar l’accés ràpid i simplificat als tractaments.
Per prevenir infeccions i nous casos, la vacuna universal del virus de l’hepatitis B (VHB) està incorporada al calendari de vacunacions sistemàtiques des del 1992. En canvi, no es disposa encara de cap vacuna contra l’hepatitis C però sí que hi ha tractaments eficaços.
Més de 7.000 cribratges en centres especialitzats de drogodependències
Per la situació d’especial vulnerabilitat, les persones que consumeixen drogues requereixen accions més proactives per poder-los diagnosticar i tractar. Són accions que concentren les activitats en els centres ambulatoris especialitzats de drogodependències (CAS) amb circuits adaptats i que ha permès fer 7.536 cribratges i 472 tractaments entre el 2021 i el 2023.
D’altra banda, Salut ha assegurat que s’ha aconseguit eliminar el virus de l’hepatitis C a les presons catalanes. El 2023 només hi havia una prevalença de 0,09 % de persones infectades, la majoria eren nous ingressos que van suposar 57 tractaments, lluny dels més de 200 que es feien cada any a finals de la dècada passada.
Catalunya també compta amb quatre projectes comunitaris per detectar el virus de l’hepatitis B o C en les persones migrades originàries de països amb altes prevalences d’aquest virus. Aquests projectes es realitzen amb el suport d’agents de salut o mediadors comunitaris, que fan de pont amb les poblacions diana i ajuden a fer que les intervencions estiguin adaptades culturalment. Això ha permès fer 281 intervencions amb 4.006 cribratges que han identificat 171 persones infectades pel virus de l’hepatitis B (VHB) i 80 pel virus de l’hepatitis C (VHC).
Cerca de casos amb sospita d’infecció
El virus de l’hepatitis C es va descobrir el 1989 i els tractaments més eficaços no van aparèixer fins el 2015, motiu pel qual s’ha hagut de fer un esforç important per recuperar les persones susceptibles de ser tractades des de l’any que es va descobrir el virus.
Un dels mètodes ha estat una cerca de diagnòstics i revisió d’històries clíniques des de l’atenció primària i comunitària (APiC), amb el qual se n’ha fet un estudi pilot als 52 centres d’atenció primària i comunitària de Barcelona que ha permès identificar 976 casos amb una possible infecció activa. Salut ha assegurat que aquest projecte s’estendrà a la resta de Catalunya.
A més, des dels laboratoris de l’Institut Català de la Salut s’ha fet una cerca de resultats analítics del Virus de l’hepatitis C (VHC) des del 2018 fins al 2022 i s’han trobat 1.500 persones potencialment infectades. Després d’aquesta cerca, s’ha informat els serveis especialitzats dels hospitals que han revisat les històries i fins a l’actualitat s’han identificat i tractat 137 persones infectades.
Salut ha donat a conèixer aquestes xifres amb motiu del Dia Internacional de les Hepatitis Víriques, que es commemora aquest diumenge. L’objectiu principal és conscienciar sobre aquestes infeccions del fetge que poden causar malalties hepàtiques greus, entre elles el càncer.