Aquest dimecres el Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat la transposició de la directiva europea que defensa el dret a la propietat intel·lectual dins de l’entorn digital.
Aquesta publicació suposa un enduriment en la normativa, pel que fa a propietat intel·lectual i modifica la relació entre la indústria mediàtica i les grans plataformes de xarxes socials, ja que aquestes prestadores de serveis (Youtube, Twitch, Instagram) passaran a ser les responsables dels actes no autoritzats.
No obstant això, aquesta legítima llei pel respecte dels drets d’autor, també oculta la possibilitat de poder censurar continguts digitals apel·lant incompliments en aquesta línia. Així, ocult en l’article 73 de la Llei Iceta, l’ara ministre de Cultura ha aconseguit l’aprovació d’una normativa que pot suposar una amenaça per a la llibertat d’expressió.
En concret, la transposició de la Directiva Europea de Drets d’Autor ha traspassat la responsabilitat a les prestadores de serveis, que se suposa que amb algoritmes, tindran la potestat de suspendre de manera immediata esdeveniments en directe. És a dir, podran censurar directes, si hi ha una sospita que no es compleixen els drets d’autor.
Aquesta normativa s’ha aprovat sense debat públic, fet que ha mostrat una escassa transparència i un cert autoritarisme. L’advocat expert en tecnologia, Carlos Sánchez Almeida, ha estat qui ha descobert aquest buit legal i ha qualificat de “barbaritat” que s’imposi aquesta mesura a través d’un Real Decret com apunta el diari Público.