El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una reforma “urgent i profunda” del sistema de finançament autonòmic. “Seria inacceptable mantenir en essència el model actual”, ha subratllat Guardiola en la clausura de la reunió anual del Cercle d’Economia d’aquest any. El president de l’entitat ha traslladat a Sánchez que l’actual model presenta “deficiències en el seu funcionament i resultats” i ha dit que la “clau mestra” ha de ser la capacitat de les comunitats per dissenyar la seva política tributària. Guardiola ha elogiat Sánchez per impulsar la Llei d’amnistia i ha comentat que hauria preferit una actitud “més mesurada i discreta” dels beneficiats per aquesta mesura.
El Cercle d’Economia ha vingut reclamant en els darrers anys una millora en el sistema de finançament i així ho recull també la darrera nota d’opinió, publicada dies abans de la inauguració de les jornades, i en què afirmava que aquest debat era “inajornable”.
En el discurs previ a la intervenció del president del govern espanyol amb motiu de la clausura de la reunió anual de l’entitat, que s’ha celebrat des de dimecres al Palau de Congressos de Catalunya, Guardiola ha dit que la petició és “ambiciosa” però “possible”.
El president del Cercle ha afirmat que la clau de volta d’un nou sistema de finançament ha de ser que les comunitats disposin de la capacitat financera suficient i siguin “corresponsables” dels ingressos i despeses i veu “imprescindible” gravar les bases fiscals que es generin al territori, amb la corresponent capacitat normativa i recaptatòria. En aquest sentit, Guardiola ha recordat que el Cercle ja va fer una proposta en aquesta línia el 2018 que “en el context actual guanya vigència i rellevància”.
En definitiva, Guardiola ha apostat per un nou sistema que sigui “transparent” i respecti el principi d’ordinalitat ajustat al cost de vida de cada comunitat i garantint un mecanisme mínim de solidaritat. A més, ha tornat a suggerir que es podria incorporar les comunitat de règim foral al sistema de finançament.
D’altra banda, Guardiola ha elogiat que Sánchez impulsés la Llei d’amnistia, que ha definit com una “possibilitat arriscada però constructiva”. Amb tot, el president de l’entitat ha afirmat que li hagués agradat que aquesta llei hagués comptat “amb més consens” i s’hagués tramitat “de forma més pausada” i ha criticat el paper d’alguns dels futurs amnistiats.
“En nom de la concòrdia, ens hauria agradat veure una actitud més “mesurada i discreta dels actors beneficiats per l’amnistia”, ha assenyalat Guardiola, que veu l’amnistia com “una oportunitat per tancar un període estèril i obrir una nova etapa dins del marc de la Constitució”.