Govern, Ajuntament de Barcelona i altres institucions i entitats han clamat contra les desigualtats i l’estigma que pateixen les persones amb VIH, en l’acte institucional amb motiu del Dia mundial de la sida, l’1 de desembre. Després de 40 anys del primer diagnòstic d’aquesta malaltia a Catalunya, el manifest impulsat pel Departament de Salut i al qual s’han sumat més de 130 entitats destaca els avenços aconseguits, però adverteix que les pandèmies, com la del VIH o de la covid-19, “evidencien les desigualtats”. El Comitè 1r de desembre ha demanat implementar de forma definitiva el pla social contra l’estigma i discriminació de les persones amb VIH amb una dotació pressupostària “adequada” per garantir-ne “els drets i la qualitat de vida”.
En l’acte al Palau de la Generalitat, el president, Pere Aragonès, ha afirmat que “s’ha avançat moltíssim en el terreny de la recerca mèdica i el de la resposta social”, però que “encara queda camí per recórrer”. A primera hora del matí, representants institucionals i d’entitats han desplegat les seccions del Tapís Memorial de la lluita contra la sida de forma simultània a la façana del Palau i a la de l’Ajuntament de Sant Jaume, edificis cara a cara a la plaça de Sant Jaume.
Després d’assolir els objectius 90-90-90 assenyalats per l’ONU per al 2020 (que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen; el 90% d’aquestes estiguin en tractament i el 90% d’aquestes darreres tinguin la càrrega viral indetectable), Catalunya es marca ara el 95-95-95 de cara al 2025, segons ha destacat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Les xifres assolides són actualment del 91-91-92. Segons dades de Salut, a Catalunya 33.340 persones viuen amb la infecció.