El Govern ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els nous 131 municipis declarats com zones tensades perquè s’hi apliqui el topall del lloguer, fins arribar als 271 en total, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població. El següent pas serà enviar la llista al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè entri en vigor aquesta declaració, com preveu la Llei estatal el dret a l’habitatge 12/2023. En l’anterior ocasió, el govern espanyol va trigar set mesos en publicar la resolució. L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que no estaven inclosos en la primera llista de 140 i que compleixen alguns dels requisits que marca la llei espanyola.
Per una banda, que els ciutadans hi dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca incloent les despeses i subministraments bàsics, i per l’altra que el preu del lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys tres punts per sobre l’IPC.
Entre els municipis que ara passaran a ser declarats zona tensionada hi ha Aiguafreda, Alcanar, l’Aldea, Altafulla, Anglès, Arbúcies, Begur, Bellver de Cerdanya, Besalú, Cadaqués, Calafell, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Centelles, Deltebre, l’Escala, Gironella, Masquefa, Montblanc, Mora d’Ebre, Navàs, Olèrdola, Pals, Peralada, el Pont de Suert, Piera, Riudarenes, Roda de Berà, Roses, Sant Feliu de Codines, Sant Jaume d’Enveja, Sant Pere de Vilamajor, Sant Pere Pescador, Sant Quirze de Besora, Santa Cristina d’Aro, la Selva del Camp, Sentmenat, Súria, Torrelles de Foix, Torroella de Montgrí, Ulldecona, Vacarisses, Vielha e Mijaran, Viladecavalls i Vilanova del Vallès.
La consellera de Territori, Ester Capella, va anunciar a mitjans d’abril la nova declaració i va explicar que es faria arran dels canvis produïts al mercat de l’habitatge en els darrers mesos. Entre els factors, hi ha l’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya superior als ingressos de les llars i la tendència a l’alça del teu del lloguer malgrat la contenció de rendes.
Un cop entri en vigor la declaració en aquests municipis, els lloguers dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte dels darrers cinc anys després d’aplicar la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. En el cas dels habitatges propietat de gran tenidors, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.