Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Girona vol crear un fons amb l’Institut Català de Finances per ajudar els emprenedors a engegar empreses a la ciutat

L'Ajuntament també vol impulsar un pla per finançar els doctorats que es facin amb empreses gironines

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Girona vol impulsar uns fons amb l’Institut Català de Finances (ICF) per ajudar els emprenedors de la ciutat a engegar empreses. La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, diu que l’objectiu és crear una “bossa de diners” perquè els emprenedors tinguin recursos per iniciar les seves activitats. Aquest és un dels punts que formaven part de l’acord de govern a tres bandes entre Guanyem, Junts i ERC. La vicealcaldessa diu que hi posaran fil a l’agulla en els propers pressupostos. “Hem de donar aquesta capacitat als emprenedors gironins, amb projecte avaluats, perquè trobin una ajuda per quedar-se a Girona i poder-hi començar les seves empreses”, assegura.

Publicitat

Atraure talent i retenir-lo. Aquest és un dels objectius que s’ha marcat l’Àrea de Promoció Econòmica de Girona. Per això, l’equip de govern vol crear els anomenats fons llavor; unes ajudes que, com el seu nom indica, són el punt de partida per iniciar un projecte empresarial.

L’objectiu del programa, que es vehicularà a través del servei Girona Emprèn, és donar suport econòmic als emprenedors gironins que vulguin engegar una activitat econòmica a la ciutat. La iniciativa es farà amb l’aliança de l’ICF. “És una voluntat buscada, la de donar suport als emprenedors. Hem de donar-los aquesta capacitat, que trobin una ajuda per quedar-se”, diu Geis.

D’altra banda, la vicealcaldessa es mostra convençuda que els fons llavor, de retruc, també acabaran atraient capital privat a través d’altres vies d’inversió. “Un lideratge públic per estendre la mà a aquells qui comencen un projecte sempre és positiu”, afirma Geis.

De moment l’equip de govern encara no té definides les quantitats que s’hi volen destinar, però la previsió és que ja se’n contempli una partida als propers pressupostos. A partir d’aquí, allò que rebi cada emprenedor anirà en funció d’allò que estableixi la convocatòria d’aquests nous fons llavor.

“Haurem de veure-ho també en funció de la demanda; però com a mínim, hi hauria d’haver un fons públic en col·laboració amb l’ICF; i si després apareixen altres fonts d’inversió privades que s’hi sumen, això serà bo per als emprenedors”, assegura Geis. “Que no hagin d’anar a Barcelona, que hi hagi una primera porta d’entrada a Girona”, afegeix la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica.

D’altra banda, en l’àmbit del comerç, l’Ajuntament de Girona també vol impulsar un pla de mentoria per acompanyar aquells que vulguin iniciar un projecte. És a dir, que a l’hora d’obrir una botiga o algun altre establiment, els novells aprofitin l’experiència d’aquells altres que ja porten temps al ram. “D’aquesta manera, uns ajudaran els altres i els faran acompanyament; per exemple, a l’hora de reenfocar un producte o activitat”, diu Geis, subratllant que un dels objectius del nou equip de govern és fer un pla per protegir el comerç de proximitat.

Et pot interessar  Els pagesos gironins tenen a punt un camió de farratge per ajudar les granges de València afectades per la dana

“Retenir talent”

Dins les polítiques que vol impulsar Geis per retenir el talent a la ciutat hi ha que l’Ajuntament de Girona se sumi al Pla de doctorats industrials. La vicealcaldessa, que confia poder incorporar-hi una aportació als comptes municipals per al 2024, explica que a través d’aquest projecte el consistori assumirà el cost d’aquelles tesis doctorals que es facin en empreses de Girona, i que a través de la tecnologia o el coneixement, permetin aportar solucions a problemes i demandes concretes que tinguin.

“És a dir, que el coneixement es quedi aquí”, diu la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica. Segons Geis, el nou pla permetrà “crear un marc d’oportunitats, perquè a Girona necessitem que hi hagi talent i innovació en tots els àmbits”.

Salut digital, ciberseguretat i agroalimentació

Per altra banda, l’àrea liderada per Gemma Geis també treballa per impulsar projectes innovadors en salut digital, ciberseguretat i agroalimentació. Un camí que, com concreta la vicealcaldessa, es vol fer de bracet i en col·laboració amb l’Institut Fraunhofer-Gesselcha (una institució degana a l’hora de parlar d’innovació internacional). Per a la vicealcaldessa, precisament, un dels pilars d’aquesta aliança amb l’institut alemany es vol que sigui el futur Campus de la Salut, que pivotarà al voltant del nou Trueta.

“Volem que hi hagi una col·laboració, i que l’institut Fraunhofer, que ja fa recerca per a empreses i ha obert línies de col·laboració amb altres ciutats en l’àmbit de la salut, també ho faci a Girona”, concreta Geis. La vicealcaldessa posa com a exemples línies de recerca que el Fraunhofer ja ha obert amb hospitals de Dinamarca, i avança que allò que vol l’Ajuntament és “teixir una estratègia” amb l’institut, que sumi el nou Trueta en aquestes investigacions (en paral·lel al projecte i a la construcció del nou campus).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut