L’Ajuntament de Girona promocionarà l’ús del català aquestes Fires de Sant Narcís amb una lúdica proposta: el joc de la mosca, una versió del joc de l’oca, amb caselles on apareixen elements característics de la festa major com ara la mosca, els gegants, les barraques o les atraccions.
El taulell s’imprimirà en làmines i es repartirà en escoles, centres cívics i biblioteques. A més, es repartirà en forma d’estovalles individuals per a una seixantena de restaurants de la ciutat. De moment se n’han imprès 13.000 làmines.
A partir d’aquestes il·lustracions de l’artista Ilich Roimeser es fomenta que la gent conegui i utilitzi les paraules en català per adreçar-se als cavallets, la pesca d’ànecs, els autos de xoc o la casa de la por. A més, el joc també dona a conèixer els noms dels gegants de la ciutat i també altres figures de la imatgeria popular, com la Mula baba o el Dragolí. Al costat hi ha fitxes retallables en forma de mosca perquè qui ho vulgui pugui jugar-hi.
La regidora de Llengua Catalana de Girona, Núria Riquelme, ha recordat que el català es troba en una fase de “retrocés i pressió” i per això cal actuar sobretot en els “àmbits d’oci i lúdics”, com ara les Fires de Sant Narcís per preservar-ne l’ús ordinari. La regidora també ha animat les entitats que organitzaran activitats per als pròxims dies que apostin per fer servir el català de forma prioritària en tots els àmbits.
Assessorament lingüístic gratuït
En aquest sentit, Riquelme també ha animat la gent a fer servir paraules i expressions que se solen utilitzar durant les Fires de Sant Narcís. D’altra banda, des de l’Ajuntament s’ha posat a disposició dels firaires un servei gratuït d’assessorament lingüístic i traducció de la cartelleria i les falques de les atraccions en català. Es tracta d’una mesura que ja s’ha aplicat en edicions passades.
Finalment, i per tal de fer visible la campanya, s’han col·locat dues pancartes amb el lema ‘Viu les Fires en català!’ en un dels punts de gran afluència: l’esplanada de la Copa. Les pancartes es poden veure des del passeig de la Devesa i la rotonda del Pont de Pedret. Aquesta és una mesura simbòlica que pretén ser un recordatori que en el dia a dia la millor defensa que es pot fer de la llengua és estendre’n l’ús en tots els àmbits de relació, segons l’Ajuntament.