El govern francès té la intenció de tornar el patrimoni artístic i arqueològic va transportar a la metròpolis des de les colònies, als seus legítims propietaris. Com és sabut, durant l’època colonial, els diferents imperis europeus van portar a les seves capitals obres d’art dels països que tenien subjugats. D’aquesta manera, podien expressar els seus dominis sobre l’altre, alhora que mostrar les meravelles del món als ciutadans. El 2017 en un discurs a la Universitat d’Uagadugú, va expressar la voluntat de resoldre en cinc anys la qüestió del patrimoni expoliat en museus francesos.
Segons anuncia el diari ABC, Macron rebrà durant el dia d’avui l’informe encarregat a la historiadora francesa Bénédicte Savoy i l’economista senegalès Felwine Sarr, per la devolució del patrimoni. Com explica el mateix diari, les recomanacions han estat filtrades pels mitjans de comunicació i aquestes advoquen per la devolució generalitzada de les obres robades i espoliades, com d’aquelles procedents d’expedicions científiques o de donacions a l’administració colonial.
El prestigiós diari Le Figaro calcula la xifra de 96.000 objectes a ser repatriats, alhora que destaca la voluntat del citat informe de “no deixar els museus francesos buits”. El mateix diari recorda les peticions de diferents estats a Anglaterra, França o Alemanya pel retorn del seu patrimoni. Se cita per exemple, el cas de Benin, que oficialment demanà a la República francesa el 2016 el retorn de l’art del seu país. França va respondre que les seves col·leccions eren inalienables, ara, però, la situació hauria canviat.
La via xilena
En una situació similar es troba el British Museum, que aquestes últimes setmanes està estudiants el retorn del Moai de l’illa de Pasqua que tenen a les seves dependències. El govern xilè té en un curs una campanya mediàtica pel retorn a l’illa del monòlit. D’aquesta manera el ministre Felipe Ward ha anunciat que responsables del museu britànic visitaran l’illa de Pasqua per tal de començar les conversesFrança vol tornar l’art colonial a l’Àfrica sobre el possible retorn. Una de les opcions més comentades és que el museu anglès faci un préstec permanent de l’obra als habitants de Rapa Nui.