Foment del Treball ha demanat “ampliar les competències” de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta és una de les principals conclusions del segon informe ‘Repensar la metròpoli. El repte metropolità’, que la patronal ha presentat aquest divendres de la mà de RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics.
El document considera que hi ha “problemàtiques” de les ciutats, com ara l’habitatge, la seguretat, la lluita contra les desigualtats, el mercat laboral, la mobilitat, l’energia o les zones verdes, que “s’haurien d’afrontar” a escala supramunicipal. Així mateix, assenyala l’ampliació de l’aeroport del Prat com un “factor determinant” pel futur de l’àrea metropolitana.
El document inclou 18 punts per “visibilitzar i potenciar” la regió metropolitana i proposa “avançar cap a un gran pacte metropolità” que es basi en “trobar espais de cooperació” entre institucions, organitzacions i teixits empresarials per fer front a “reptes i oportunitats”. En aquest sentit, l’informe indica que l’àrea metropolitana de Barcelona, tenint en compte també municipis com Mataró, Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilanova i la Geltrú suposa la tercera part del PIB de Catalunya i el 55% de la població.
En relació amb les infraestructures, a banda de l’ampliació de l’aeroport del Prat, l’estudi assenyala que és “necessita un port fort, que sigui un bon centre d’origen i destí de mercaderies” i una xarxa ferroviària “ben connectada” amb el corredor mediterrani “com a espina central”.
Sobre mobilitat, el document demana “compatibilitzar” l’accés dels transports privats, públics i empreses de serveis. L’informe també aposta per baixa “l’alta taxa de temporalitat” del mercat de treball i corregir “amb celeritat” la bretxa salarial.