El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha evidenciat que la seva única preocupació és preservar la unitat d’Espanya i el patriotisme caduc per damunt de la depuració de responsabilitats pel ‘Catalangate‘. En roda de premsa des de Galícia, ha acusat el president espanyol d’estar perdut en un “xantatge” de les forces independentistes que l’ha portat a cessar la directora del CNI, Paz Esteban, per “mantenir-se a la Moncloa”.
Segons Feijóo, “en aquests moments a Espanya mana l’independentisme català”, i l’executiu espanyol “ha quedat embolicat en una trama de ciència-ficció“ que “compromet la imatge d’Espanya” i “erosiona l’Estat”. “Sánchez ha tornat a convertir un problema polític amb els seus socis en una crisi d’Estat”, i “quan ha hagut d’elegir entre la supervivència i la salut de l’Estat, com sempre ha elegit la via que creu que li garanteix un dia més a la Moncloa”.
Feijóo ha fet aquestes manifestacions poques hores després de la sessió de control al Gobierno, on Sánchez ha contrarestat les crítiques del PP recordant que quan ell va arribar a la Moncloa hi havia un cos parapolicial que es dedicava a espiar els adversaris polítics del govern de Mariano Rajoy. “Amb aquest govern ni els fons públics, ni les forces i cossos de seguretat de l’Estat ni tampoc els serveis d’intel·ligència s’utilitzaran per tapar fets delictius ni per a perseguir adversaris polítics fora de la llei”, ha dit el president espanyol.
Feijóo ha replicat que Sánchez i els seus socis “viuen en un esperpent que no s’acaba i que compromet la imatge d’Espanya”. Segons Feijóo, el cas Pegasus “erosiona les bases de la democràcia” i suposa un “descrèdit de les institucions perpetrat des de les institucions”.
“El que va començar com un problema d’investigació que afectava els independentistes catalans fruit de la gestió erràtica i improvisada, s’ha transformat en una crisi que ha debilitat a la nació i que està generant vergonya a la majoria dels ciutadans” i “sorpresa i desconfiança a la comunitat internacional”, ha dit.
“Van començar negant la crisi i la investigació, després els seus socis externs van començar a acorralar el govern, i a continuació com ja és habitual es va iniciar un cisma entre ministres del PSOE i Podemos, i després van posar al descobert l’espionatge al president i van demostrar la debilitat de l’executiu posant en dubte la nostra seguretat i la tasca del CNI”.
Finalment, ha dit Feijóo, el govern de Sánchez ha trobat una “baula expiatòria” en el cap de la directora del CNI, Paz Esteban. “Per intentar acontentar els seus socis independentistes han cessat la directora del CNI sense cap explicació, i ho han comunicat amb l’actitud vergonyosa de qui sap que està humiliant les institucions que representa”.
“Sánchez s’ha rendit un cop més a les exigències d’uns socis que s’han demostrat insaciables i que ja han dit que el cessament de la directora del CNI ha de venir acompanyat de la destitució de la ministra de Defensa”, ha sentenciat.
Llei de seguretat nacional
L’equilibri de forces de l’executiu espanyol quedarà plasmat a la votació de la Llei de seguretat nacional que es vota aquest dijous al Congreso. ERC té presentada des de fa setmanes una esmena a la totalitat de la norma, i si no la retira el PP es podria presentar com una de les solucions que en permeti l’aprovació.
Preguntat sobre aquesta qüestió, Feijóo no ha esclarit el sentit del vot, però ha assegurat que el PP actuarà “d’acord amb els nostres antecedents al debat i a les esmenes que hem presentat”. “La nostra actitud és previsible d’acord amb la tramitació d’aquest projecte de llei”, ha dit.