L’expert en seguretat Amadeu Recasens ha afirmat davant la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial del Parlament que Mossos d’Esquadra i policies locals presenten una “manca d’incorporació de la diversitat social i de les dones” i que això comporta “tics racistes” i un “clar masclisme corporatiu”. “Un model professional de policia ha de tenir proporcionalment la composició social de l’entorn i en aquest moment no la té. La majoria de policies són homes blancs i Catalunya no és així”, ha dit qui va ser comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona durant el primer govern d’Ada Colau, entre altres càrrecs en diverses administracions.
L’expert ha observat que el model policial català és “en bona part tributari” dels “vicis fundacionals” del model espanyol i que en el present es tradueixen en “problemes per disfuncions organitzatives, superposicions de policies, manca de coordinació, de recursos, corporativisme” o la manca de diversitat social.
Recasens ha assenyalat que reformar el model policial és “urgent” i que cal fer-ho amb una mirada àmplia per avançar en un model de “seguretat humana” i ha proposat més formació i més controls interns i externs per guanyar la confiança de la ciutadania.
També ha afirmat que cal un compromís bilateral entre ciutadania i institucions així com aprofitar les experiències tant negatives com positives a Catalunya dels darrers anys, quan els policies han viscut un “‘dragon khan'”. “Primer els donaven flors i llavors els llançaven pedres. Això no és bo per a ells”, ha reflexionat.
Més transparència i mecanismes per millorar la satisfacció dels ciutadans
En aquesta mirada àmplia d’un model de seguretat han coincidit els altres dos experts que han comparegut a la comissió. El catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona (UB) Joan Anton Mellon també ha parlat de “seguretat integral” i que ha d’anar “intrínsecament unida al bé comú” i “salvaguarda dels drets humans i llibertats” i encara més davant de l'”onada reaccionària” actual, ha advertit.
Mellon ha suggerit crear un comitè d’experts que dissenyi un model policial propi basat en el concepte de “seguretat integral, humana”; que la proposta sigui debatuda després per un grup més heterogeni i, finalment, que sigui votada al Parlament a proposta del Govern.
El catedràtic de la UB ha reconegut un “problema” en l’ordre públic que rau en la diversitat de posicions de com s’ha d’actuar. “No estem massa d’acord de què fer en situacions de conflictivitat social ni actituds violentes. Ens hauríem de posar d’acord. Hi ha determinades situacions que requereixen persones especialitzades. Si tens un grup disposat a portar còctels molotov i incendiar furgonetes i no tens gent formada en el control de determinades situacions i hi envies gent no qualificada, el resultat no serà bo“, ha afirmat. Mellon ha destacat que “els diferents cossos policials tendeixen a ser opacs” i que “han de ser més transparents per combatre el corporativisme i perquè la societat tingui clar quins són els seus servidors públics”.
Per la seva banda, Francesc Guillén Lasierra, expert en model policial i seguretat pública, ha constatat que mentre la seguretat es globalitza té una exigència de més proximitat i que aquest és un dels principals reptes que s’ha d’afrontar.
També ha assenyalat que calen més mecanismes per millorar la satisfacció de la ciutadania amb els policies, si bé considera que el control judicial dels cossos és “suficient” a Catalunya. Aquest expert ha sospesat que no és el “policia pervers” el que més preocupa a la ciutadania, que haurà de ser jutjat si comet delictes, sinó la conducta, el tracte amb la ciutadania o com aquesta rep la informació que necessita.