L’abat ha confirmat la trobada i la considera molt positiva, afirma que tot el que sigui avançar en els drets dels catalans a la seva independència representa un important avenç democràtic, estan orgullosos de poder ser útils i agraeixen que el Papa Francesc hagi pensat en l’Abadia d’Orval.
Moncloa entenia que els acords amb els republicans frenaven el procés independentista
Segons fonts de la Moncloa, que just havia anunciat que els acords amb els republicans frenaven el procés independentista, s’ha rebut amb estupor la notícia de la trobada entre el MHP Puigdemont i el vicepresident Junqueras perquè el gobierno ja ho considerava impossible un cop signats els acords del govern espanyol (PSOE i Podemos) amb ERC, que suposadament portava la pacificació del conflicte entre Catalunya i Espanya.
El president espanyol Pedro Sánchez tenia molt clar que, amb l’acord assolit amb els republicans, les relacions amb Catalunya entraven en una fase de final de conflicte i, per tant, la preocupació és màxima tenint en compte que, segons les informacions en poder del CNI, les relacions entre Puigdemont i Junqueras eren nul·les des del trencament produït per l’anada d’una part del govern a l’exili i la resta a la presó.
Relacions més tenses que mai entre ERC i Junts
No calia ser del CNI per constatar que les relacions entre els dos líders independentistes estaven molt deteriorades, com s’ha fet evident al llarg d’aquests anys. Recordem que la trobada a Waterloo, un cop van sortir els presos polítics de la presó via l’indult, va ser molt freda, l’intercanvi de paraules va ser escàs i tot va quedar en una foto de compromís. A més, la sortida de govern per part de Junts, avalada pel president Puigdemont, semblava empitjorar més encara les tenses relacions entre els dos principals partits independentistes, ERC i Junts, per passar a mantenir enfrontaments directes al llarg de les darreres setmanes com especialment el tema dels pressupostos del 2023.
Un veterà polític basc ben relacionat amb el Vaticà va fer possible la trobada segons els serveis secrets espanyols
Segons els serveis secrets espanyols, ha estat un veterà polític basc, que el CNI no ha pogut identificar, qui ha fet possible la trobada Puigdemont-Junqueras aprofitant les seves bones relacions amb el Vaticà. Aquest dirigent polític basc, independentista declarat i de qui La República.cat sí que en coneix la identitat, però que respecta la seva voluntat de no desvetllar-la, per un cantó té molt bones relacions amb Puigdemont, havent-lo conegut quan el president Mas va designar l’aleshores batlle de Girona com a nou president. Per l’altra banda, aquest polític basc també té molt bones relacions amb ERC, que arrenquen quan també va fer d’intermediari en les trobades entre l’aleshores vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i els dirigents d’ETA, i posteriorment va coincidir amb Junqueras, precisament al Vaticà, quan tots dos, de conegudes arrels cristianes, van treballar conjuntament en treballs acadèmics als arxius de la Santa Seu. Recordem que Junqueras ha estat un estudiós del Vaticà i sempre ha dit que va poder estudiar els seus arxius més ben guardats.
Fa pocs dies el Papa Francesc va parlar sobre el conflicte polític entre Espanya i Catalunya
Tot quadra i ara s’entenen millor les recents declaracions del Papa Francesc quan va parlar sobre el conflicte polític entre Espanya i Catalunya, segons va quedar recollit en una entrevista per a un diari espanyol, en la qual el Papa va mostrar-se partidari de trobar una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya, tot matisant que ell s’havia de mostrar “imparcial”. Exactament el pontífex va dir: “Potser es trigarà anys o dècades a resoldre-ho, però busquin la manera de fer-ho”. Pot semblar casualitat, però pocs dies després d’aquestes declaracions, s’ha celebrat la trobada de reconciliació, discreta i de més de 12 hores, entre els dos principals líders independentistes, el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras.
La reunió va tenir lloc a l’Abadia d’Orval, un espai increïble i emblemàtic a Bèlgica molt propera a la frontera francesa i luxemburguesa i només hi eren presents, a més del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, el representant de la diplomàcia vaticana, designat directament pel Papa Francesc, i el citat polític basc que va moure els fils pertinents i indispensables per poder dur a terme la trobada. Com hem esmentat, no n’han transcendit els noms, d’aquests dos fonamentals diplomàtics, ni tampoc els coneix el CNI, que no ha sabut res de la trobada fins força dies després.
Fonts consultades diuen que existeix un abans i un desprès en positiu de la trobada
Les fonts consultades per La República.cat diuen que a partir d’aquesta reunió hi haurà un abans i un després, clarament en positiu. Així, no descarten en absolut que hi hagi noves trobades, sempre discretes i fora dels focus mediàtics, que ja podrien comptar amb la participació de més personalitats del mapa independentista, no només el polític sinó també el social.
Sembla que tant Puigdemont com Junqueras han fet autocrítica i han reconegut que, sense refer confiances i sense unitat d’acció, el repte democràtic de la independència no és possible. Esperem que tot plegat es vagi confirmant i que, amb l’entrada del nou any, acabi quallant la magnífica notícia, que tanta gent independentista de bona fe espera, i que porti a restituir el govern legítim sota el qual la immensa majoria de ciutadans del país van manifestar-se democràticament a favor de la independència de Catalunya.
Avui és 28 de desembre.