Segons ha publicat el digital Las Repúblicas, la Policia Local de Torrevella, Alacant, i per tant el seu ajuntament, tenen un lamentable periple de casos judicials perduts, a favor d’agents locals, contra l’assetjament laboral o assetjament psicològic per part dels seus comandaments. Són tantes com set condemnes en els últims anys. Però en aquesta nova sentència, a un altre dels seus policies pels mateixos motius o semblants, hi ha un fet diferencial: per primera vegada es condemna aplicant una ‘Directiva Europea’.
“Les Repúblicas” s’ha posat en contacte amb el policia local afectat, José Joaquim Lucas de 42 anys i representant sindical de Comissions Obreres (CCOO), que fa més d’un any és de baixa laboral. “He demanat des de la seu electrònica de l’ajuntament que se’m permeti desvincular-me com a funcionari de Torrevella, per poder anar-me’n a treballar a un altre municipi, i només he obtingut el silenci administratiu com a resposta”, ens ha explicat.
Aquest agent, sorprès per la repercussió d’aquesta directiva europea, es reafirma en tot allò que es cita la sentència i molt més. Ens aclareix que “tot va començar allà pel 2009 quan, en referència a unes competències entre socorristes i policia local, vaig sol·licitar als meus superiors una explicació sobre una ordre i em van respondre que la demanés per escrit”. L’agent va recórrer a la justícia ordinària, que li va confirmar que la cúpula policial havia de tenir l’ordre per escrit.
Des d’aquest moment va començar la pressió i l’assetjament laboral desmesurat per part dels seus comandaments amb actuacions impròpies de la policia com “denegació injustificada o per silenci de vacances i permisos”, “em van pressionar per fer tasques que no em competien”, “van ser prolixos a parlar malament de la meva persona dins del mateix cos”.
“Constantment se m’han obert expedients disciplinaris que han finalitzat sense cap sanció, escrits vexatoris, patrulles individuals, subministrament de material defectuós per a l’exercici de la meva feina, mofes i burles en públic, denegació de canvi de destinació, i escrits anònims amb insults i desqualificacions, entre altres greus irregularitats”.
Una odissea que, com ha reconegut el lletrat David Gandia Navarro, advocat de José Joaquim, amb qui hem pogut parlar, ha desembocat en aquesta sentència històrica per la demanda civil, en què s’ha tornat a condemnar a l’ajuntament de Torrevella. Encara que segons ens diu «dels de 32.799 € sol·licitats pels danys i perjudicis soferts, només han estat condemnats a pagar-ne 5.000, per ara». Tot això amb la imposició de costes a l’administració pública demandada, l’Ajuntament.
Tot això semblaria, lamentablement, un altre cas més d’assetjament laboral o assetjament psicològic novament dins de la policia de la turística població de Torrevella. Però aquesta vegada hi ha una petita gran diferència, per primera vegada s’ha fet servir el Procediment especial de protecció dels Drets Fonamentals. Una directiva de la Unió Europea que la sentència deixa clara.
Primera Sentència que basa la condemna a una directiva d’Europa
La Sentència núm. 76312020 de l’Magistrat-Jutge D. Augusto González Alonso, titular de Jutjat del Contenciós-Administratiu núm. 1 d’Elx, és històrica i marca precedent. Ens diu que l’actor és funcionari de carrera del cos de Policia Local – amb categoria professional d’agent, a més de representant sindical de Comissions Obreres (CCOO). Indica que des de començaments de l’any 2009 el demandant ve patint un sistemàtic assetjament laboral o assetjament psicològic per part dels comandaments de la Policia Local.
A conseqüència de tot això, l’actor ha patit llargs períodes de baixa per processos ansiós-depressius d’estrès laboral. Totes aquestes actuacions no han estat aturades per l’administració pública demandada, no havent iniciat cap actuació disciplinària contra els comandaments de la Policia Local denunciats, ni haver activat el protocol d’assetjament psicològic aprovat pel
La notícia original a Las Repúblicas