Fa dues setmanes, els estudiants de primer de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tornaven a classe després de les vacances i començaven el segon quadrimestre. Tot semblava normal fins que, en anar avançant els dies, es van adonar que només una de les cinc assignatures que feien s’impartia en català. Davant aquesta situació, alguns alumnes van decidir protestar davant la clara imposició de la llengua castellana.
El primer que van fer va ser compartir a través de Twitter una imatge d’una pissarra on hi havien escrit ‘Feu-nos classe en català’. Segurament no esperaven que un simple tuit aconseguís tenir tant ressò, però aviat va començar a circular per les xarxes i, amb ell, el debat entorn l’ús del català a la universitat pública.
Veient l’enrenou que s’havia format, la UAB va contestar al tuit en qüestió explicant que “si no se segueix el que marca la guia docent, envia la queixa a través de l’Opina ja que és l’eina establerta per trametre queixes formals (s’ha habilitat una opció de ‘drets lingüístics’): https://opina.uab.cat Sempre hi ha resposta i permet fer-ne un seguiment”.
Aquesta resposta va generar encara més agitació i incomptables persones van començar a explicar les seves experiències de discriminació lingüística a la universitat, així com la ineficàcia del rectorat a l’hora de fer complir les normatives aprovades. Molts apuntaven que l’equip de govern es posa una careta que vol aparentar que estan conscienciats pel que fa a la protecció del català, però que realment no fan gran cosa per assegurar-se que no s’acabi extingint a les aules.
El més irònic d’aquesta realitat és que la UAB va començar el curs vigent amb “una campanya institucional” per mostrar el “seu compromís amb la llengua catalana”. Sota el lema ‘No em toquis la llengua’, la UAB es comprometia a promoure el coneixement i l’ús del català al món acadèmic.
Tanmateix, no s’ha d’obviar que detallaven que aquesta promoció del català es faria a “través de missatges al campus -lones, cartells i banderoles-, activitats participatives i el llançament d’una sèrie de productes de marxandatge”. Com era d’esperar, res de preocupar-se per l’estat de la llengua a les aules i, mentrestant, contradient el que anuncia a la Facultat de Ciències de la Comunicació, els estudiants de Periodisme només tenen una assignatura en català en comptes del 60% de les classes, com se suposa que hauria de passar.
Soc alumne de la @UABBarcelona, la universitat que ha impuslat la campanya "No em toquis la llengua". A periodisme fem una sola classe en català.
És així com fomentem l'ús de la llengua?@mantincelcatala @llenguacatEU @llenguacat @notexcusis pic.twitter.com/he0KReZl4B— Bernat (@ActualitatM) February 16, 2023