Plataforma per la Llengua registra un total de 16 queixes per discriminació lingüística a la Universitat de les Illes Balears (UIB) durant el curs 2021-2022, quan va estrenar-se la campanya “La Universitat, en català”. Tot i que hi ha diferents tipologies de discriminació, la majoria d’elles es fonamenten en canvis de llengua d’una assignatura que suposadament s’impartia en català i en la manca d’oferta d’assignatures en català. Amb tot, les universitats públiques dels Països Catalans van registrar 334 queixes per discriminacions durant el curs passat.
Els estudiants de la UIB denuncien que la universitat no prioritza prou el català, ja que es canvia la llengua d’una assignatura respecte de l’anunciada al pla docent, no hi ha oferta suficient en llengua catalana, els cartells informatius de la universitat estan retolats en castellà, i les comunicacions institucionals es realitzen també en llengua espanyola.
L’ONG del català destaca que la majoria de canvis d’idioma per part del professorat responen a queixes d’alumnes de SICUE, el programa estatal d’intercanvi d’estudiants universitaris, els quals reclamen fer les classes en castellà tot i saber que la llengua de les Illes Balears és el català, o que podrien haver escollit qualsevol altra universitat on el castellà fos la llengua vehicular. Aquest fet, però, posa de manifest la manca de consciència lingüística dels professors i la facilitat amb què es trenca el principi de seguretat lingüística dels estudiants; a la vegada, també mostra la poca importància i respecte que la UIB dona al català. En aquest sentit, Plataforma suggereix que la universitat hauria de proporcionar més informació del context sociolingüístic als estudiants d’intercanvi abans de venir, i prioritzar i respectar de manera efectiva la llengua de la seva terra.