Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

Estrasburg reconeix el grup de l’ONU que exigeix la llibertat dels presos polítics com “una instància internacional”

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha rebutjat aquest dijous un cas de presó preventiva a Turquia aplicant jurisprudència pròpia que reconeix al Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides com a “una instància internacional”. L’alt tribunal amb seu a Estrasburg ha assegurat que no pot pronunciar-se sobre l’empresonament preventiu de Çetin Doğan i Cem Aziz Çakmak, acusats de perpetrar un cop d’estat i ara ja alliberats, perquè aquest òrgan ja va confirmar que l’encarcerament era “arbitrari”. En la seva decisió, el TEDH recorda anteriors sentències seves en què validava al grup d’experts de l’ONU i rebutja el cas turc per “evitar multiplicar procediments internacionals dels mateixos casos”.

Publicitat

Aquesta decisió arriba poc després que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides determinés que la presó preventiva de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras era “arbitrària” i demanés a les autoritats espanyoles el seu alliberament. De moment, només l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat la seva presó preventiva al tribunal d’Estrasburg, que encara no s’ha pronunciat al respecte.

Raonament sobre el grup

Amb jurisdicció als països signants de la Convenció Europea de Drets Humans, el tribunal d’Estrasburg reconeix al Comitè de Drets Humans de l’ONU –amb jurisdicció als que han subscrit la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics- com una instància internacional on els particulars poden recórrer. En la seva sentència del 2005 pel cas Peraldi contra França, el TEDH va determinar que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries té uns procediments “similars” al Comitè Drets Humans de l’ONU i, per tant, l’inclou a la categoria “d’instància internacional”.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia l’Estat al TEDH pel cas de la sentència del 25% de castellà
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut