Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

Espanya vol prohibir l’encriptació d’extrem a extrem dels missatges, segons revela la revista ‘Wired’ 

Experts denuncien que una regulació com la que planteja l'Estat espanyol "imposa vigilància massiva" i posa en risc el secret de les comunicacions a la UE

|

- Publicitat -

Espanya està a favor de prohibir el xifrat de missatges, segons revela la revista Wired. Concretament, es tracta de l’encriptació d’extrem a extrem (de l’anglès end-to-end) que s’utilitza a plataformes de comunicació com Signal o WhatsApp.

Publicitat

Així ho reflecteix un document filtrat obtingut per Wired que mostra les opinions dels països membres de la Unió Europea pel que fa a la regulació de l’encriptació. Tot i que teòricament l’objectiu de la nova llei que s’estaria gestant és aturar la difusió de materials d’abús sexual a menors, a la pràctica posa en risc la privacitat de milions de ciutadans.

És un tema complex i que cal debatre amb profunditat, però és remarcable que de la vintena de països de la UE representats en el document, Espanya defensi la posició més extrema. “En la nostra opinió, seria desitjable impedir legislativament que els proveïdors de serveis de la UE apliquin l’encriptació d’extrem a extrem”, van dir els representants espanyols, segons ha pogut saber Wired.

El secret de les comunicacions en risc

La possibilitat d’aprovar una regulació tan restrictiva ha fet saltar les alarmes. Els experts de la plataforma pels drets digitals Xnet asseguren que una legislació així “acabaria amb el secret de les comunicacions a la Unió Europea”. En un comunicat expressen preocupació per la perillosa porta que s’obre i avisen que la nova llei es podria aprovar durant la presidència espanyola de la UE.

Pel que fa a la protecció dels menors de possibles abusos a la xarxa, Xnet afirma que el plantejament d’aquesta llei no contempla mesures per prevenir-los. Per tot plegat, denuncien que no compleix l’objectiu principal i que, a banda, “imposa vigilància massiva”. Així mateix, és “tècnicament inviable” i “ataca” els sistemes distribuïts, les empreses emergents i les pimes tecnològiques “a favor dels monopolis”.

Et pot interessar  Cinc víctimes del ciberespionatge d'Estat amb Pegasus presenten a l'Audiència Nacional una querella contra el CNI, la Guàrdia Civil i l'NSO Group
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí