El que havia de ser el primer jutjat a instruir la causa sobre l’Operació Catalunya, l’entramat polític, policial, judicial i mediàtic, destinat a desacreditar i perseguir l’independentisme, es fa enrere. Per a sorpresa de ningú, el jutjat d’instrucció número 13 de Madrid ha arxivat la querella que l’expresident del Barça Sandro Rosell va presentar contra l’excomissari José Manuel Villarejo per haver orquestrat un pla per implicar-lo en la trama delictiva de l”Operació Catalunya’, que el va portar a la presó amb proves falses.
Rosell va presentar la querella contra Villarejo el 2022 amb l’objectiu d’aclarir les circumstàncies que el van dur dos anys a presó preventiva per uns suposats delictes econòmics dels quals va ser absolt, després que Villarejo digués públicament que Rosell va ser empresonat per desestabilitzar el Barça, ja que el club era considerat un element vinculat a l’independentisme.
Així, l’expresident del Barça es va querellar per delictes d’organització criminal, falsedat en document oficial, acusació i denúncia falsa, malversació de cabals públics i detencions il·legals contra Villarejo, dos inspectors de la policia i el que va ser agregat de l’FBI a l’ambaixada dels Estats Units a Madrid. Rosell els considera responsables directes d’incriminar-lo en la causa que el va dur a estar dos anys ingressat en presó preventiva. El setembre del mateix any, però, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va arxivar la querella, rebutjant també sumar-la a la macrocausa contra Villarejo, al·legant que no hi havia cap mena de connexió entre l’empresonament i la causa oberta contra l’excomissari per espionatge.
No obstant això, el febrer d’aquest any, el jutge Hermenegildo Barrera va considerar que els fets denunciats per Rosell podien constituir un “delicte d’organitzacions criminals”, incloent-hi “falsedat de funcionariat en document oficial, acusació i denúncia falsa, malversació de cabals públics i detencions il·legals”, motiu pel qual va recuperar la querella per a instruir per primera vegada la causa sobre l”Operació Catalunya’.
El jutjat madrileny tenia previst investigar Albert Estévez (presumpte autor de múltiples informes falsos de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal), Antonio Giménez Raso (exinspector i soci de Villarejo), i Marc L. Varri (exagent de l’FBI estatunidenc). Tot i així, també està en el punt de mira la dirigent del PPC Alícia Sánchez Camacho, que el 2012 va reunir-se amb Villarejo i, suposadament, va fer-li arribar una llista de persones vinculades a l’independentisme perquè fossin investigades.
Malgrat tot, el cas ha donat un nou gir, i sembla que ara el mateix jutge ha canviat de parer. A la interlocutòria que s’ha fet pública aquest dimecres, el magistrat apunta que la querella de Rosell no aporta cap dada que “permeti perfilar” una conducta delictiva per part de Villajero o els altres tres querellats. Així, ha considerat que no aporta “res” que permeti sostenir cap imputació contra ells.
El jutge considera que la imputació es fa “sota el mantell d’una sèrie d’apreciacions subjectives a partir de fets o dades que s’obtenen de mitjans de comunicació tant escrits com audiovisuals, però sense delimitar cap conducta respecte als aquí querellats”. A la vegada, el magistrat també rebutja investigar l’existència d’una “llista negra de persones relacionades amb l’independentisme català a les quals s’hauria de perjudicar de qualsevol manera”. Segons el jutge, aquest punt “escapa” de la seva competència.
Tot i que ha admès que “hi ha una persona absolta que va estar en situació provisional durant dos anys aproximadament”, ha avisat que el fet que existeixi una organització criminal composta pels querellats i que tingui relació amb la causa que va dur Rosell a presó “és una qüestió diferent”. Així mateix, ha avisat que no es pot pretendre que arran d’aquesta querella s’iniciï “una investigació prospectiva per valorar un tema ja jutjat”.