Noranta-quatre ciutadans de Taiwan van aterrar ahir a Pequín, expulsats d’Espanya en el marc d’una operació conjunta contra el frau en les telecomunicacions iniciada fa tres anys, segons va anunciar el Ministeri de Seguretat Pública de la Xina en un comunicat. Una decisió que ha lamentat l’Oficina Econòmica i Cultural de Taiwan a Espanya que, en un comunicat, ha defensat que als extradits se’ls ha negat “la seva veritable nacionalitat” i se’ls ha posat “en mans d’un règim que ha demostrat una continuada absència de garanties jurídiques i una preocupant falta de respecte pels Drets Humans”.
Segons han explicat, aquesta és “la tercera extradició a gran escala en un cas d’aquest tipus que es produeix des d’un país europeu a la Xina continental, i marca un seriós precedent gens encoratjador per a la defensa de valors fermament democràtics i les garanties necessàries en tot procediment judicial i, sobretot, per al respecte pels drets humans”. L’Oficina Econòmica i Cultural de Taiwan a Espanya també ha denunciat no haver estat informada dels moviments pel Govern espanyol, malgrat les seves reiterades peticions. Espanya, igual que tots els països de la UE, no té relacions diplomàtiques amb Taiwan, i només reconeix a la República Popular de la Xina.
Els sospitosos van ser detinguts al desembre de 2016 en una sèrie de batudes conjuntes de la policia xinesa i l’espanyola, conegudes com a ‘Operació Wall. L’aprovació inicial de l’extradició per part d’Espanya a principis de 2017 va suscitar les crítiques de Taiwan, una illa que Pequín considera una província separatista que ha de ser presa per la força si cal. Després de dos anys de processos judicials, l’Audiència Nacional va acceptar l’extradició a la Xina dels 237 sospitosos detinguts a les batudes. Espanya ha enviat fins ara 225 sospitosos a la Xina, entre ells 218 taiwanesos, va dir el Ministeri xinès.