Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Erra creu que Madaula votarà com Junts si es manté a la Mesa: “Entenc que és professional i té clar a quin partit està”

La presidenta del Parlament admet que no pot fer "gaire res més" si la secretària segona no vol renunciar al càrrec

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Anna Erra, confia que si finalment la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, decideix no abandonar l’òrgan seguirà votant el mateix que Junts. “Entenc que és una persona professional i que té clar a quin partit està”, ha dit Erra en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Erra s’ha pronunciat així sobre el conflicte amb Madaula, a qui va convidar a “reflexionar” sobre la seva continuïtat al càrrec després de constatar “manca de confiança”. De totes maneres, la presidenta ha admès que si Madaula rebutja renunciar, ella no podrà fer-hi “gaire res més”, ja que no la pot destituir. Actualment Madaula es troba de baixa mèdica.

Publicitat

L’inici del conflicte va esclatar al ple de les dones celebrat el novembre, quan Madaula va denunciar haver patit “violència silenciosa” per part de companys de partit. A més, la diputada de Junts va criticar que sense consultar-la s’hagués decidit modificar una iniciativa que ella havia treballat amb altres grups per donar suport a una activista andorrana que s’enfronta a judici per defensar el dret a l’avortament a Andorra.

Després de la denúncia pública al ple, Erra va considerar que s’havia “trencat la confiança” amb Madaula i la va convocar a una reunió per demanar-li que “reflexionés” si havia de seguir a la Mesa. “No hi ha cap pacte escrit, però qui acompanya la presidenta a la Mesa normalment sempre és una persona de confiança”, argumenta Erra en una entrevista a l’ACN. De fet, la presidenta de la cambra recorda que Madaula va ser escollida secretària a proposta de Laura Borràs. “La va posar Borràs però havíem parlat que podíem tenir una bona relació i per a mi tenia tota la confiança si aquí ens l’anàvem guanyant. En el moment que jo li perdo és quan li demano que reflexioni”, exposa Erra.

Tot i això, qui tindrà l’última paraula és Madaula, ja que els càrrecs de la Mesa són escollits per ple. “No s’hi podria fer gaire res més”, assumeix Erra, davant la possibilitat que Madaula es vulgui mantenir a l’òrgan. “Si ella no vol plegar, evidentment continuarà a la Mesa i haurem de veure com anem gestionant les nostres confiances”, afegeix.

En qualsevol cas, per a Erra no hi ha perill que Madaula decideixi seguir a la Mesa però que hi actuï com un vers lliure. “Una cosa és la confiança entre persones i l’altra, la de partit; evidentment si ella continua estant aquí aquesta confiança sí que l’hauria de mantenir, i ella em sembla que això sí que ho faria”, ha argumentat Erra, que ha afirmat que Madaula és “una persona professional que té clar a quin partit està”. En aquesta línia, s’ha mostrat confiada que a l’hora de votar plegades en qualsevol qüestió de la Mesa “la confiança hi continuaria sent”.

Els reptes del Parlament

A poc més d’un any perquè s’acabi la legislatura, Erra té una sèrie de reptes fixats per a la seva presidència. A l’entrevista a l’ACN relata que una de les qüestions que pretén culminar és la reforma del Reglament del Parlament. Tot i que ha admès que li agradaria enllestir-ho abans de l’estiu, s’ha mostrat confiada serà segur abans d’acabar el 2024, tenint en compte que a principis del 2025 ja hi haurà eleccions catalanes. La presidenta ha explicat que amb els grups es van posar “deures” perquè després de les vacances de Nadal es posessin a treballar aquesta qüestió.

Hi ha tres grans temes que es pretén reformar del Reglament. En primer lloc, hi ha els sistemes de delegació de vot i la possibilitat d’instaurar un vot telemàtic. En segon lloc, es vol regular què és un discurs d’odi i com evitar-los a la cambra. Finalment, hi ha la qüestió de l’article 25.4, que és el que va permetre retirar l’escó a Laura Borràs i que recull que si un diputat està acusat per delictes vinculats a la corrupció se l’ha de suspendre un cop s’obri judici oral. Junts és partidari d’eliminar-lo.

Et pot interessar  Junts obre una nova etapa al seu congrés reordenant-se al voltant de Puigdemont i confrontant "l'hegemonia socialista"

Erra s’ha fixat un segon repte, però en aquest cas no a curt termini. Segons la presidenta, el Parlament “s’està quedant petit” i estan treballant per guanyar nous espais i poder ampliar-lo. En aquesta línia, Erra i les dues vicepresidentes, Alba Vergés i Assumpta Escarp, ja han fet una primera reunió amb l’Ajuntament de Barcelona per estudiar com aconseguir-ho. Erra afirma que l’objectiu és que al final d’aquesta legislatura hi hagi “el màxim de passos avançats” per presentar un projecte sobre la millora i l’augment de l’espai del Parlament.

La presidenta de la cambra també creu que cal aconseguir un Parlament “més del segle XXI” i per això posa el focus en la modernització dels espais i de les instal·lacions. De fet, ha afirmat que ja s’ha mirat diversos models de parlaments europeus per agafar idees i aconseguir un Parlament “més obert i més proper a la ciutadania”.

Un dels temes que Erra ja no veu possible abordar aquesta legislatura és la llei electoral catalana, pendent des de fa anys. De fet, Erra creu que no és “ni aconsellable” començar a tractar-la aquest 2024, perquè en ser un any preelectoral seria “precipitat i tothom estaria mirant les eleccions”. La presidenta de la cambra creu que seria molt millor començar a treballar-hi en un inici de legislatura perquè hi hauria quatre anys de marge i “tots els partits estarien més asserenats”.

El futur de la presidència del Parlament

Preguntada per si li agradaria seguir sent presidenta del Parlament per continuar treballant en aquests objectius la propera legislatura –si els resultats electorals ho permeten- Erra ha subratllat que els projectes “són per etapes”. En aquesta línia, ha destacat que ella va rebre l’encàrrec de ser presidenta “per a una etapa i un mandat” concrets i ha dit que, per tant, de cara al futur tant el partit com ella hauran de decidir quin ha de ser el seu paper.

A més, ha recordat que va arribar a la presidència per una situació “anòmala”, després de més d’un any d’interinitat a la institució arran de la suspensió de Laura Borràs. Sobre si es podria restituir Borràs com a presidenta, Erra ha apuntat que la també presidenta del partit ja no és diputada, de manera que seria “un problema”. Per tant, l’única manera de tornar a ser presidenta seria després d’unes noves eleccions –a les que s’hauria de presentar sense estar inhabilitada-. Segons Erra, dins del partit no s’ha parlat del futur de Laura Borràs al Parlament.

“Irregularitats” detectades per Antifrau

Un dels temes oberts que té el Parlament són les suposades irregularitats administratives detectades per l’Oficina d’Antifrau en dos casos de llicències per edat, els premis de jubilació i diverses places de personal. Erra ha explicat que l’OAC encara no els ha respost l’informe que els va enviar el Parlament però ha insistit que estan oberts a fer una revisió d’ofici dels punts que calgui.

Tant sobre aquesta qüestió com sobre els privilegis al Parlament que s’han destapat recentment, Erra ha admès que “potser no s’ha estat prou transparent i no s’ha explicat bé”. En el cas concret dels privilegis ha dit que s’ha d’emmarcar les decisions “en una altra època” i que ara “no es pot tirar per terra tota la feina del Parlament” només per aquesta qüestió en què “no es va ser prou curós”. “La gent a vegades es queda amb les males notícies o amb notícies poc explicades”, ha dit, i ha afegit que li sap greu que “es valori la feina pels diners”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut