La Federació d’ERC a l’Ebre rebutja l’abolició dels correbous aprovada aquest dijous pel Parlament i planteja, com alternativa, crear una comissió parlamentària amb la participació d’experts per “eliminar el patiment” dels animals i “millorar la seguretat” d’aquests actes. Els republicans, que han criticat que la proposició s’hagi presentat i debatut “menystenint i “d’esquena al territori, consideren que la llei de 2010 que regula aquestes pràctiques encara té recorregut normatiu i reglamentari en aquest sentit. Consideren, a més, que es pot fer compatible evitar el patiment animals amb la “defensa de la tradició”. Per la seva banda, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha anunciat que convocarà la setmana vinent els alcaldes dels municipis taurins per abordar en una reunió la possibilitat de crear un front comú per aturar la prohibició.
Els republicans, que han reunit un important nombre de càrrecs electes al castell d’Amposta per expressar públicament el seu desencís amb la situació, consideren que la seva proposta dona cobertura tant als aficionats indignats per la prohibició com els cada cop més nombrosos col·lectius que, des del mateix territori, reclamen que es posi punt i final als actes taurins monopolitzen moltes festes majors. “Podem trobar punts de trobada per fer compatibles aquests principis”, ha subratllat el diputat i president de la Federació de l’Ebre del partit, Alfons Montserrat.
A la pràctica, però, la Federació ha exigit “respecte als ciutadans de les Terres de l’Ebre, la seva cultura i tradicions”, molt en la línia dels arguments dels mateixos aficionats. Els republicans han recordat que els tres diputats ebrencs al Parlament –Lluís Salvadó, Alfons Montserrat i Irene Fornós- van votar en contra, que la proposta es va plantejar i debatre “d’esquena al territori”, segons l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. També atiada pels fets recents de Vidreres i les imatges d’Amposta del passat mes d’agost.
Han qüestionat la insistència dels Comuns de portar la qüestió en el marc del debat de política general. “Vam intentar negociar una esmena i no la van acceptar”, ha lamentat Montserrat, que ha criticat la “hipocresia” d’aquesta formació. “Ho presenten al Principat però no ho veurem al País Valencià”, ha retret, tot recordant que allí tenen responsabilitats de govern i municipals. Amb tot, creuen que el resultat –amb 61 abstencions i disset vots en contra- evidencia una “representació minoritària” dels partidaris a l’abolició, segons Tomàs, i encara ofereix marge per “aprofundir” en la regulació de la llei de 2010, que es va aprovar amb 114 vots. “Un 85% dels vots a favor. En nou anys ha passat alguna cosa i no s’ha treballat com havia de fer-se perquè el consens ha baixat en 50 vots a favor”, ha reconegut.
L’esmentada esmena rebutjada és la base de la proposta que els republicans volen portar al Parlament: una comissió d’estudi per proposar “iniciatives legislatives i reglamentàries en la regulació” dels correbous que “permetin eliminar el patiment dels animals i millorar la seguretat de les persones en el transcurs dels espectacles”. Uns aspectes, els del sofriment, que consideren poden ser “objectivats” per part d’experts tècnics per treballar a partir “d’evidències i decidir”. En cap cas, però, es planteja explícitament la possibilitat d’eliminar les modalitats més controvertides, com els bous embolats i capllaçats, que ja estan sent àmpliament qüestionats per molts sectors de la població ebrenca.
No només això. Tomàs, qui ha assegurat haver rebut trucades de diversos batlles ebrencs mostrant la seva “inquietud” per la situació, ha anunciat que l’Ajuntament d’Amposta convocarà la setmana vinent una reunió d’alcaldes de municipis taurins -“que som majoria a les Terres de l’Ebre”- i de diferents formacions polítiques per abordar la possible creació d’un front comú municipal per “entomar” la situació creada per la votació del Parlament des del “consens”. Els republicans no han volgut avançar quin serà el punt de partida o de trobada per crear aquest front.