Els eurodiputats d’ERC, els comuns i el PSC han reclamat aquest dimarts a la Mesa del Parlament Europeu que decideixi sobre l’ús del català al plenari “tan aviat com es pugui”.
En declaracions a l’ACN, la republicana Diana Riba, el vicepresident dels Verds Ernest Urtasun i el socialista Javi López han celebrat que aquest dilluns la Mesa decidís tractar per primera vegada la petició del govern espanyol sobre el català, que feia un any que estava a la taula de la presidenta Roberta Metsola. Els tres partits reclamen que la iniciativa tiri endavant independentment del procés paral·lel obert també al Consell Europeu, que el 19 de setembre tractarà la petició d’oficialitat del català, el basc i el gallec.
“Demanem que es prengui una decisió positiva tan aviat com es pugui”, ha assegurat Urtasun, que ha volgut desvincular la petició de l’ús als plens de l’Eurocambra de la de l’oficialitat. En aquest sentit, Urtasun ha insistit que el debat del 19 de setembre i la petició a l’Eurocambra “són dos procediments que no tenen res a veure”.
Per la seva banda, el socialista Javi López ha explicat que ja estan treballant a aconseguir el vot que els falta per tenir majoria a la Mesa per poder utilitzar el català, el basc i el gallec als plens. Pot ser d’un dels tres liberals, o un conservador. Els partidaris de la llengua catalana ja tenen garantit el vot positiu dels quatre socialistes, el vicepresident de l’Esquerra Unitària i la dels Verds.
L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha destacat que ara el procés ha començat i que l’objectiu amb el qual treballen és que es pugui prendre una decisió “en la pròxima reunió de la Mesa”. López i Urtasun treballen amb la possibilitat que la decisió es prengui a poder ser abans de finals d’any, i durant la presidència de torn d’Espanya de la Unió Europea.
“Fa 20 anys que treballem perquè sigui possible”, ha destacat Riba, que considera una “necessitat” que el català es pugui fer servir a Brussel·les i Estraburg. Per la republicana, la “solució definitiva” seria l’oficialitat que es treballarà al Consell a partir del 19 de setembre, però el procés dins del PE pot permetre “l’ús el màxim normalitzat possible del català fins que no sigui oficial dins de la UE”.
Crítiques de CS
Per l’eurodiputat de Cs, Jordi Cañas, la petició a la Mesa és un intent del govern espanyol “d’instrumentalitzar” l’Eurocambra de cara a una eventual investidura de Pedro Sánchez. Segons ell, Cs ha aconseguit que la Mesa no decidís res concret sobre el català abans de la reunió del 19 de setembre sobre l’oficialitat perquè es volia “utilitzar el Parlament Europeu com a xantatge per a les negociacions del Consell”.
“El PSOE ha utilitzat sempre en les seves estratègies polítiques les institucions europees per fer política nacional”, ha assegurat Cañas. Tanmateix, Riba, López i Urtasun han negat les acusacions “d’instrumentalització” i han indicat que la petició per a l’ús del català ja fa temps que es reivindica. De fet, la carta del govern espanyol sobre aquesta qüestió es va enviar fa un any, tot i que no ha estat fins ara que Metsola n’ha informat la Mesa, juntament amb la petició d’oficialitat.