La filla de Felip VI i hereva de la corona espanyola, Elionor I de Borbó, compleix els 18 anys, la majoria d’edat, aquest dimarts, 31 d’octubre, fita que celebra jurant la Constitució espanyola al Congrés dels Diputats de Madrid. No obstant això, a la “posada de llarg” de la neta de Joan Carles I hi haurà moltes absències, començant per la del seu avi, que fugint de la corrupció continua vivint a Abu Dhabi; a l’absència de l’emèrit la segueixen la de representants d’ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, BNG, els comuns i Podem. Tres d’aquestes formacions, concretament ERC, EH Bildu i BNG, han fet arribar a la princesa la seva particular felicitació: un comunicat conjunt en el qual els tres partits denuncien que la monarquia espanyola i els seus membres constitueixen “un dels màxims exponents de la negació dels drets civils, polítics i nacionals“.
El comunicat de les tres formacions exposa el motiu pel qual cap de les tres assisteix a la jura de la Constitució que farà Elionor aquest dimarts. Així, els tres partits deien clar que no participaran en “l’enèsim intent de perpetuar una institució arcaica, opaca, que ha emparat sistemàticament la corrupció i que resulta contrària als interessos populars”. A més, també carreguen contra la Constitució espanyola perquè “ni reconeix ni respecta els anhels presents i futurs de les majories socials de les nostres nacions”.
El comunicat atribueix a la monarquia “la màxima expressió de la desigualtat, els privilegis i la impunitat davant la resta de ciutadanes i ciutadans”. “Ni el rei ni les seves hereves compten amb la legitimitat de les nostres societats i, en conseqüència, no els reconeixem cap funció política ni institucional”, afegeixen.
Els tres partits també recorden amb recel el discurs de Felip VI el 3 d’octubre del 2017 “contra la ciutadania catalana i el seu exercici de decisió democràtica”. En aquest punt, tots tres coincieixen que la monarquia, independentment de qui l’encapçali, “representa les elits davant la majoria; els privilegis davant els drets; la impunitat davant la justícia; l’avarícia davant la igualtat i la imposició davant la democràcia”.
Amb tot, assenyalen que el camí és la “ruptura amb l’herència monàrquica”. “Una democràcia real només serà viable des del respecte i reconeixement als drets nacionals i socials, a les llibertats i voluntats democràtiques de tots els pobles i nacions de l’Estat”, conclouen.