ERC i PSOE han avançat els últims dies sobre la figura del “verificador” que ha de facilitar la negociació entre tots dos partits. De fet, els socialistes ja haurien acceptat algunes de les propostes de noms que ERC els ha fet arribar. Així ho han explicat fonts republicanes en una conversa informal amb periodistes, aquest divendres.
El pacte entre ERC i PSOE inclou la creació d’un espai de negociació entre els dos partits, que comptarà amb un “mecanisme que tingui les funcions d’acompanyar, verificar i realitzar seguiment” de tot el procés de negociació i dels acords als quals s’arribi. Aquest “verificador” de “prestigi reconegut” serà representant d’alguna entitat internacional de reconeixement mundial.
El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños (PSOE), van signar ahir l’acord entre els dos partits per a la investidura de Pedro Sánchez, en una trobada a Barcelona. El pacte inclou mantenir la taula de diàleg “entre governs”, i crear-ne una de nova de partits per tal “d’acompanyar-la i facilitar el diàleg”.
El document estableix que una “persona de prestigi” farà de “verificador” del compliment dels acords entre els partits, amb la finalitat que les propostes que arribin a la “Taula de Diàleg, Negociació i Acord” comptin amb un ritme de treball “constant” i amb un grau “òptims” de debat i compromís polític, i puguin implementar-se durant la present legislatura.
Segons fonts republicanes, el PSOE no va acceptar que aquesta figura del “facilitador-verificador” s’inclogués a la taula de diàleg entre governs, i per això se l’ha acabat situant a l’espai negociador entre els dos partits, una via que a Calàbria han avalat.
Els republicans ja han fet arribar al PSOE diverses propostes de noms d’institucions que podrien quallar amb les tasques de verificació. Tal com afirmen, els socialistes ja n’han acceptat un parell, de manera que a partir d’ara cal continuar negociant amb les mateixes institucions internacionals per determinar-ne la persona concreta.
ERC també es planteja incloure, en aquest comitè de coordinació amb el PSOE, alguns dels mateixos negociadors de la delegació de la Generalitat a la taula de diàleg que formen els dos governs. L’espai negociador entre la Generalitat i la Moncloa encara no té data, i tot apunta que es buscarà aprofundir en la metodologia de la mateixa taula, per garantir-ne l’estabilitat i la funcionalitat a llarg termini.
Així mateix, ERC pretén millorar la coordinació amb Junts, i per això espera obrir i sumar els espais negociadors -tant entre partits com entre governs- perquè siguin el màxim d’inclusius. Recuperar la interlocució amb Junts, almenys després de la investidura de Sánchez -encara sense data-, és un dels objectius que es marquen a Calàbria. Així com coordinar amb Junts l’estratègia per negociar amb el PSOE, Sumar i la Moncloa.
Verificador, mediador i relator
La figura del “verificador” ha estat l’escollida entre ERC i PSOE perquè creuen que s’adequa més als objectius de facilitar la negociació. I és que la figura del “mediador” és menys habitual en casos semblants a escala internacional, ja que es tracta d’una persona més intervencionissta, una tercera part que acaba tenint els mateixos drets que les altres dues. D’altra banda, el “relator” és un simple notari de les converses.
De fet, el nom del relator ja va aparèixer el curs 2019-2020, durant la primera taula de diàleg entre Catalunya i l’Estat, i sota la presidència de Quim Torra. L’exigència d’aquest subjecte va provocar diverses desavinences entre Junts i ERC.
De fet, fins i tot Junts va plantejar-se cedir una de les seves cadires a la taula de diàleg a un relator internacional, per assegurar-se que pogués formar part de la negociació, tal com va poder saber l’ACN aleshores. Però no ho va arribar a plantejar mai oficialment a ERC.