Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Entitats memorialistes demanen formalment al govern espanyol incloure la Prefactura de Via Laietana a l’inventari d’espais de memòria democràtica

|

- Publicitat -

L’Ateneu Memòria Popular, així com les entitats memorialistes que en formen part, han demanat formalment al govern espanyol que inclogui la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana a l’inventari d’espais de memòria democràtica, seguint els criteris marcats per la recent Llei de Memòria Democràtica. La petició va presentar-se al registre electrònic de la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica, del Ministeri de Presidència, el passat dimecres, 12 de gener, i aquest dijous l’han presentada de forma presencial a la Delegació del govern espanyol a Catalunya. La presidenta de l’Ateneu, Angelina Puig, ha manifestat que el govern espanyol podria declarar la Prefectura com a espai de memòria directament i d’ofici, però com que encara no ho ha fet, la petició s’ha hagut de fer formalment des de les entitats memorialistes.

Publicitat

Les entitats que han presentat la sol·licitud també han aportat diversos informes i estudis històrics i patrimonials per reforçar la seva petició, segons informa l’ACN, per evidenciar que l’edifici compleix tots els requisits per ser considerat espai de memòria democràtica. Una reivindicació que exposen des de dècades però que ha estat ignorada pels diversos mandataris espanyols, i que ara, amb la nova Llei de Memòria Democràtica, finalment pot complir-se.

Amb la sol·licitud formal, les entitats fan un altre pas per reivindicar que l’edifici deixi d’acollir la Policia Nacional espanyola i, en canvi, es resignifiqui com un espai de recuperació i explicació de la memòria democràtica. L’actual prefectura policial, construïda el 1929, va ser un dels escenaris més temuts pels represaliats durant la dictadura franquista, ja que aleshores era la seu de la Brigada Política-Social de la policia. Al llarg de la dictadura, en aquest edifici la policia franquista va actuar amb total impunitat per torturar, apallissar, vulnerar drets fonamentals, amenaçar i vexar els detinguts antifranquistes i altres persones.

Les entitats que han presentat la sol·licitud són l’Ateneu Memòria Popular i totes aquelles que en formen part: la Fundació Cipriano García-CCOO de Catalunya, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Amical de Mauthausen i altres camps, l’Amical de les Brigades Internacionals, Eurom i Irídia, segons recull l’ACN.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut