Entitats contràries al perllongament de la carretera B-40 fins a Sabadell, coneguda com a Ronda Nord o com a Quart Cinturó, han publicat un comunicat denunciant l’impacte d’aquesta infraestructura en el medi ambient, en la salut i en la mobilitat dels ciutadans del Vallès Occidental. La Plataforma #STOP C58-Ronda Nord, la Campanya Contra el Quart Cinturó-CCQC i la Plataforma #Aturem el Quart Cinturó han acusat el PSC d’haver forçat l’acord amb la Generalitat per a aquesta carretera a canvi d’aprovar els pressupostos del 2023, la qual cosa qualifiquen de “xantatge ambiental”. A més, asseguren que, en ser una infraestructura estatal, el Govern no ha de signar cap conveni amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Segons aquestes entitats, el Quart Cinturó “destruirà el mosaic agroforestal de la plana del Vallès, de gran riquesa biològica”, i també la connectivitat amb el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i la via verda fins a Collserola. També alerten del “gran impacte ambiental de soroll i de contaminació de l’aire” que patiran els barris propers a la carretera: la Roureda, Can Deu, Ca n’Oriac, Sant Julià i la Plana del Pintor. Per a ells, el perllongament de la B-40 és una “excusa per fer requalificacions i nous creixements” urbanístics.
Per tot plegat proposen com a alternatives de mobilitat al Vallès Occidental un bitllet únic de transport públic, més i millors infraestructures ferroviàries –amb més estacions a Sabadell i Castellar del Vallès, per exemple–, la construcció de carrils bus, la creació d’un tramvia entre les ciutats del Vallès, la implantació de zones de baixes emissions (ZBE), reformar la Gran Via de Sabadell i desdoblar les carreteres d’accés a les cocapitals vallesanes: la N-150 Sabadell-Terrassa i la B-140 Sabadell-Santa Perpètua de Mogoda.
El manifest s’ha difós aprofitant unes jornades d’activitats contra la construcció de la via aquest cap de setmana. L’Ajuntament de Sabadell havia denegat 24 hores abans el permís per fer una acampada, però tot i així s’han acabat fent totes les activitats, situades a la zona nord de la ciutat: a l’avinguda Can Deu, la plaça de la Primavera i la plaça del Nord. Dissabte es van fer tallers de desobediència civil i lluita no violenta, un vermut musical, un dinar popular i l’actuació del cantautor Cesk Freixas, conferències sobre sostenibilitat i un sopar amb més concerts. Aquest diumenge ha començat amb una sortida naturalista al bosc de Can Deu, una xocolatada popular i una bicicletada des de la plaça de la Creu Alta a la plaça del Forjador. Finalment, abans de l’acte polític, s’ha fet una cercavila de cultura popular amb gegants, diables i bastoners.