L’Arquebisbat de Barcelona ha afirmat que durant els pròxims dies iniciarà “les accions legals oportunes contra l’arbitrarietat i la indefensió que sofregeixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte”. Ho ha dit en relació a les mesures de la Generalitat davant dels rebrots, que prohibeixen en diversos municipis les trobades i reunions de més de 10 persones, incloent els casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres. L’Arquebisbat ha recordat que aquests drets es troben “constitucionalment protegits”. La Sagrada Família acollirà aquest diumenge una missa en record de les víctimes de la covid, en una cerimònia que tindrà un aforament màxim del 23% i on es prendrà la temperatura als assistents.
En un comunicat, l’Arquebisbat ha considerat “injusta i discriminatòria” la previsió de limitar a 10 persones l’assistència als actes religiosos i ha anunciat que davant del “poc previsible” canvi d’actitud de Salut en els propers dies emprendrà les accions legals. Ha defensat que des de l’església han estat “molt acurats i respectuosos per mantenir les normes sanitàries exigides per als espais tancats, presentades en tot moment a l’administració, comptant amb el vistiplau dels metges”. Han afegit també que per a altres locals interiors més reduïts l’aforament s’ha reduït al 50%.
Pel que fa a la missa d’aquest diumenge per la pandèmia, l’Arquebisbat ha recordat que només podran assistir presencialment a la cerimònia els familiars dels difunts, els representants dels sectors de l’alimentació, de les residències d’ancians, dels tanatoris, dels cementiris, dels periodistes i venedors de premsa, dels hotelers, de les entitats caritatives, de les autoritats que ho desitgin i altres persones que comptin amb la invitació que han rebut les últimes setmanes.
Així, ha demanat a les persones que vulguin participar presencialment en la celebració “que considerin la conveniència d’assistir o participar a través dels mitjans de comunicació. “En tot cas els assegurem que aquesta tarda les mesures aplicades a la Sagrada Família seran, fins i tot, més rígides que les aplicades des d’ahir al matí a les visites de turistes i que l’aforament serà del 23% de l’aforament legal màxim”, ha explicat en un comunicat. Aquest 23% equival a un màxim de 500 persones.
L’Església de Barcelona ha defensat el compliment estricte de totes les mesures sanitàries vigents i ha recordat que aquestes han estat “considerades suficients” per l’administració pública per a l’obertura aquest dissabte de la Sagrada Família als turistes. Addicionalment però s’ha decidit prendre la temperatura a cada persona que entri al temple per a la celebració d’aquesta tarda.
L’Arquebisbat ha lamentat però que, tot i haver fet la petició el 21 de juliol i que la Sagrada Família s’ha reobert als turistes aquest cap de setmana, no se’ls ha notificat “una resolució que compleixi els requisits de la legalitat ordinària”. Ha recordat que el 2 de juliol la Basílica va rebre l’autorització de la Direcció d’Afers Religiosos de la Generalitat per a la celebració de l’eucaristia extraordinària d’aquest diumenge a la tarda.
L’Ajuntament de Barcelona no enviarà ningú
L’Ajuntament de Barcelona no enviarà cap representació a la cerimònia d’aquest diumenge a la tarda, segons ha informat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle. “Malauradament i després de parlar-ho amb l’alcaldessa, hem acordat no assistir a l’eucaristia d’aquest vespre en record de les persones que han mort durant el període de la pandèmia”, ha dit Batlle a través d’una piulada a les xarxes socials.
Ha afegit que li sabia molt greu per les famílies, per l’Església Arxidiocesana de Barcelona i pels “esforços” del cardenal Joan Josep Omella, però ha afirmat que des de les seves “responsabilitats al govern de Barcelona” no es poden “desatendre” les disposicions del Govern, que ha assegurat que acata “des del desacord més absolut”. “Seguint la cerimònia des dels canals de televisió ens unirem solidàriament a totes les víctimes”, ha finalitzat.