El president de la Generalitat, Salvador Illa, i la resta de presidents autonòmics ja es troben al Palacio de Magdalena de Santander per participar en la XXVII Conferència de Presidents. El govern espanyol vol centrar la trobada en el finançament de la sanitat, habitatge i migració, però s’ha obert a la petició del PP perquè també s’hi abordi el finançament autonòmic. A la seva arribada, Illa, ha saludat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el del Senat, Pedro Rollán, així com el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. Després, ha participat en la foto de família de tots els presidents amb el president del govern espanyol, PEdro Sánchez, i el rei Felip VI, que han conversat a soles durant alguns minuts.
El PP provarà de fer front comú contra el finançament singular de Catalunya en aquesta cimera. Abans de l’inici, en declaracions a TVE, el ministre de Política Territorial ja ha advertit que la Conferència de Presidents no és lloc per fer un front comú, i per tant l’actitud dels populars ja és “un mal preàmbul” per a la cita.
“Nosaltres venim des del govern d’Espanya amb voluntat de caminar en qüestions molt importants com l’habitatge”, ha apuntat, però “podem parlar de finançament i immigració i escoltar” el que plantegin els presidents. Respecte al finançament ha afirmat que se sent “pessimista” sobre la possibilitat que s’avanci en el nou disseny.
Tots els presidents autonòmics i set ministres
La cita arriba en un moment polític de forta polarització per la pressió del PP, que fa dies que centra els seus discursos en l’agenda judicial del PSOE. Tot i això, la Moncloa espera que la reunió serveixi per tractar un tema completament sectorial: la crisi de l’habitatge. Des de la Generalitat, el president Salvador Illa també ha ressaltat la seva predisposició a encarar la cita amb “actitud constructiva” malgrat l’hostilitat mostrada per diversos barons populars, particularment pel tema del “finançament singular” acordat pel PSC i ERC.
Migració
La Conferència de Presidents abordarà el fenomen migratori després que el PP hagi tancat la porta de moment a un acord per al repartiment de menors que arriben a les Canàries. El ministre Torres ha advertit que aquesta cita és l’última oportunitat per arribar a un acord, tot assenyalant que l’executiu té la possibilitat de tancar un acord amb Junts per a la reforma a través d’un decret.
Ayuso i Mazón
Aquesta és la primera cita fora del País Valencià on participa Carlos Mazón, que ha aprofitat la salutació al rei Felip VI per agrair-li la seva presència al funeral per les víctimes de la dana que es va celebrar recentment. Mazón ja ha avançat que aprofitarà la reunió per demanar un pla estatal contra les inundacions.
També hi ha assistit Isabel Díaz Ayuso, que lidera l’oposició dels presidents populars al finançament singular de Catalunya, a la llei de l’habitatge i al model de finançament sanitari que defensa l’executiu espanyol.
Tot i que no es reuneix amb una periodicitat fixa, la conferència de presidents és l’òrgan de màxim nivell polític de cooperació multilateral entre l’Estat i les comunitats. Aquest té per finalitat debatre i adoptar acords sobre assumptes d’especial rellevància per al sistema autonòmic, tot i que enguany la cita pot acabar derivant en una caixa de ressonància per les tensions que mantenen l’executiu central i els diversos territoris, especialment aquells governats pel PP.
La prèvia d’aquesta cimera van ser, precisament, unes reunions entre Sánchez i els dirigents autonòmics que van tenir lloc en successius divendres aquesta tardor. Aquelles trobades celebrades a la Moncloa van servir perquè els territoris abordessin carpetes pendents en infraestructures o transferències, però també van posar les bases del to del debat que tindrà lloc al Palau de la Magdalena. De fet, hi van acudir tots els presidents menys la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, qui sí que estarà divendres a la conferència.
Tot i que s’espera una trobada de marcat contingut polític, l’ordre del dia de la cimera promet que es parlarà d’habitatge -el tema que volia prioritzar el govern espanyol-, del finançament autonòmic, la immigració i dels recursos sanitaris. Tanmateix, molts d’aquests temes acordats en una reunió preparatòria el 28 d’octubre han quedat tapats les darreres setmanes per la dana que va devastar el País Valencià i el xoc entre el govern espanyol i l’oposició que aquesta va causar de manera gairebé immediata.
Les prioritats del Govern
Esquivant la tensió política que es viu a Madrid des de l’inici de la legislatura, el Govern promet anar la conferència amb “actitud constructiva” i voluntat de bastir ponts. Així ho va expressar aquest dimarts el president Salvador Illa des del Parlament, on va afirmar que li agradaria que “tothom pensés més en l’interès general i el bé comú que en els interessos electorals”. Pel que fa al finançament, Illa espera poder defensar davant la resta de presidents la seva proposta tot i que a l’auditori què es trobarà a Santander hi ha una majoria de detractors a qualsevol cosa que suposi més recursos i competències fiscals per Catalunya.
En línia amb l’executiu espanyol, el tema que Illa vol prioritzar no serà el finançament -que s’hauria de tractar en un pròxim Consell de Política Fiscal i Financera- sinó en l’habitatge. De fet, el Govern ha situat aquesta qüestió com una de les seves principals prioritats i espera que de la reunió en surti “un gran acord”. També Sánchez espera arrencar compromisos de les comunitats autònomes al voltant d’un assumpte que ja és una de les principals preocupacions de la població.
Pel que fa a la immigració, Catalunya vol que els presidents autonòmics siguin capaços d’arribar a acords “justos”. Tot plegat, en un moment en què el PP aborda aquesta qüestió entre la voluntat d’acollida i integració que defensen alguns barons -especialment aquells que governen amb majoria absoluta- i els esforços per satisfer a Vox. De fet, els de Santiago Abascal ja han exigit als populars que s’allunyin del PSOE en aquest camp si volen els seus vots per aprovar els pressupostos de les comunitats on són decisius.
Periodicitat dispar
Des de la seva creació el 2004, la conferència de presidents autonòmics ha celebrat 26 edicions amb diferent periodicitat. En total, només nou de les trobades han sigut ser presencials, mentre que 17 han estat telemàtiques, totes elles en pandèmia. Des de l’arribada de Pedro Sánchez, el mecanisme s’ha reunit en 21 ocasions, comptant amb la convocatòria de Cantàbria d’aquest desembre. Les tres anteriors cites en format presencial es van celebrar el juliol de 2020 a La Rioja, el juliol de 2021 a Salamanca i el març de 2022 a la Palma.