L’Ajuntament de Barcelona ha obert fa uns mesos un nou punt del Projecte Alimenta a Nou Barris. Aquest espai inclou un servei de menjador que acull persones derivades dels serveis socials del districte. El projecte té com a objectiu avançar en la garantia del dret a l’alimentació d’una forma inclusiva i digna, a partir d’un model que vol anar més enllà de la cobertura de les necessitats i situar-se en la lògica dels drets de garantir una alimentació saludable i sostenible. En aquests punts, els usuaris hi troben un restaurant on són un client més i escullen diàriament entre les opcions què volen consumir. Tots ells són acompanyats individualment per un professional de l’àmbit social per millorar la seva inserció social i laboral.
També es fan mensualment tallers relacionats amb l’alimentació, amb l’objectiu de ser espais comunitaris i oberts a la ciutadania del districte.
Aquest punt de Nou Barris s’ubica dins del restaurant D’INS ACTIVA que la Fundació Formació i Treball gestiona a l’edifici del Parc Tecnològic de Barcelona Activa al districte. L’espai busca ser un lloc normalitzat, on els usuaris són un client més del restaurant. Arriben a l’espai dins de l’horari del restaurant sense una hora fixa i s’acomoden a l’espai integrant-se amb la resta de persones que fan ús del restaurant.
Durant el 2024, el nombre total d’àpats servits ha estat de 3.156. La franja d’edat més representada va ser la dels majors de 55 anys, amb un 36% dels casos. El servei està subvencionat per l’Institut Municipal de Serveis Socials amb un important per al 2024 de poc més de 54.000 euros.
La iniciativa d’aquests punts va sorgir arran del context de la pandèmia i, a més de l’espai de Nou Barris, també n’hi ha als districtes d’Horta-Guinardó, Sant Martí i Ciutat Vella.