Pas endavant en la inclusió social. El Departament d’Empresa i Treball ha impulsat una iniciativa per incorporar persones amb autisme o Asperger en empreses digitals. El projecte, liderat pel Clúster Digital de Catalunya i finançat amb 40.000 euros a través de la línia IRC d’ACCIÓ, ha analitzat les necessitats de companyies com Numintec, AIS Group, Fhios, Grupo AIA, GNA Serveis Telemàtics o Davinci Group, i ha identificat les 10 posicions més idònies per a perfils neurodivergents.
Es tracta de rols com els de desenvolupador back-end, front-end, analista de Big Data o dissenyador UX. Alhora s’han ideat també quatre itineraris formatius per tal d’integrar aquests perfils amb autisme o Asperger –sovint amb dificultats d’inserció laboral- en totes aquestes posicions.
Capacitats per damunt de la mitjana
Segons el director del Clúster Digital de Catalunya, Joan Puaté, les persones amb autisme o altres neurodivergències tenen una sèrie de capacitats molt específiques, sovint per damunt de la mitjana, però alhora tenen dificultats de relació per les convencions socials establertes. “Aquestes mateixes convencions socials o formes d’organitzar-se que es donen per descomptades en moltes oficines poden tenir una afectació en la seva integració i, si l’empresa no ho té en compte, dificultar la seva adaptació”, ha assenyalat Puaté. Amb aquest projecte, es pretén “reunir les necessitats de les empreses i les d’aquests perfils per tal d’oferir-los un entorn on puguin explotar les seves capacitats”.
“L’origen del Clúster Digital és fer més competitives les empreses del sector, per la qual cosa la generació, captació i retenció de talent és un aspecte vital”, ha recordat el director del Clúster Digital. “Trobar aquest talent en persones neurodivergents permet incidir en la competitivitat de les empreses i, alhora, generar un impacte positiu en termes socials”, ha constatat Puaté. De fet, el projecte també diferencia el tipus de posicions que poden ocupar amb més facilitat cadascun dels perfils de persones neurodivergents. D’aquesta manera, les persones amb autisme es poden orientar cap a tasques de desenvolupadors, redacció de continguts o tractament de dades, per exemple.
Eliminar barreres
Un cop completada aquesta primera fase del projecte, l’objectiu és començar a desenvolupar proves pilot per tal que empreses digitals utilitzin els itineraris formatius desenvolupats i puguin integrar als seus equips nou talent digital sense que aspectes com l’autisme o la condició d’Asperger siguin una barrera per fer-ho. Aquests quatre itineraris, que centralitzen les posicions de desenvolupador, anàlisi de dades, seguretat informàtica i administració, respectivament, compten amb diverses entitats com a socis estratègics per dur-los a terme i facilitar la integració del talent neurodivergent a les empreses digitals.