Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Emergència climàtica: la temperatura a Europa augmenta el doble que la mitjana global, amb el 2023 com l’any més calorós

Un informe avisa que les morts vinculades a les altes temperatures s'han incrementat un 30% els últims 20 anys

|

- Publicitat -

Europa és el continent que més ràpidament s’està escalfant a conseqüència del canvi climàtic. Això és el que apunta l’informe de Copernicus i l’Organització Meteorològica Mundial sobre l’estat del clima a Europa publicat aquest dilluns. El document apunta que la temperatura a Europa augmenta el doble que la mitjana global i que el 2023 va ser l’any amb més dies de “d’estrès per calor extrem” al continent. També avisa que les morts vinculades a les altes temperatures s’han incrementat un 30% els últims 20 anys a Europa i que han augmentat en el 94% de les regions europees analitzades.

Publicitat

L’informe de Copernicus i l’Organització Meteorològica Mundial apunta que el 2023 es van registrar temperatures més elevades de la mitjana en 11 mesos de l’any, inclòs el setembre més calorós des que hi ha registres. També s’han registrat temperatures rècord a l’oceà, indica el document.

A conseqüència del canvi climàtic, les dues organitzacions alerten que estan augmentant les conseqüències negatives en la salut relacionades amb “fenòmens meteorològics extrems”. Tot i això, l’informe avisa que hi ha una “baixa percepció del risc” entre la societat, especialment pel que fa als grups vulnerables. El document també adverteix d’un “progrés imitat” en l’adaptació de les infraestructures del sistema sanitari davant l’efecte del canvi climàtic en la salut.

Pel que fa a les precipitacions, el document assenyala que el 2023 va ploure a Europa un 7% més que la mitjana i que els cabals dels rius van registrar també records al desembre, amb “cabdals excepcionalment elevats” en una quarta part de la xarxa fluvial.

Pel que fa a la neu, l’informe alerta que el 2023 va haver-hi més dies amb neu que la mitjana, especialment al centre d’Europa i als Alps durant l’hivern i la primavera. “Els Alps van registrar una pèrdua excepcional de gel glacial”, apunta el document, que avisa d’una pèrdua de gen glacial als Alps els dos darrers anys.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut