Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Els veïns de la Barceloneta demanen que l’afectació de la Copa Amèrica sigui mínima: “És un territori castigat”

Els detractors de la competició denuncien el perjudici per al barri en matèria d'habitatge i mobilitat

|

- Publicitat -

El compte enrere per a la Copa Amèrica de Vela, que començarà a finals d’estiu a Barcelona, es viu amb cert recel per part dels veïns de la Barceloneta, que assenyalen a l’ACN que és “un territori castigat”. Uns creuen que pot ser una oportunitat perquè es facin inversions al barri i demanen que l’afectació negativa en el seu dia a dia sigui “mínima”. Mentrestant, altres opinen que la cita esportiva només beneficia els interessos privats i dispara encara més els preus dels lloguers. Segons Albert Vilumara, director corporatiu d’America’s Cup Event Barcelona -l’entitat que organitza la prova esportiva-, la idea és que la Barceloneta “en tregui bona experiència” i se’n beneficiï en millora d’infraestructures i equipaments.

Publicitat

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic. La Cerimònia Oficial d’Inici se celebrarà el 22 d’agost i les diverses proves culminaran a l’octubre. Hi participaran sis equips, que ja tenen les seus distribuïdes per diferents espais, com el Moll de Barcelona i el Moll d’Espanya.

Vilumara explica a l’ACN que de mitjana cada equip mobilitza unes 100 o 150 persones. Ara com ara ja hi ha unes 600 persones treballant en els diferents equips, però s’espera que a finals de primavera arribin la resta de membres que falten per completar els sis equips. En total, unes 1.000 persones, més les seves famílies.

Durant l’esdeveniment, s’espera que uns 2,5 milions de persones -segons un estudi encarregat a la UPF- visitin Barcelona. “Setembre i octubre són mesos d’alta ocupació a Barcelona i entenem que moltes de les persones aprofitaran per viure la Copa Amèrica”, apunta Vilumara.

Afectacions: mobilitat, activitat al mar i habitatge

En declaracions a l’ACN, Manel Martínez, portaveu de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, demana que l’afectació per al barri sigui mínima, ja que és un territori “castigat”, i espera que la Copa Amèrica serveixi “d’altaveu” dels valors i llegat del territori. “És una oportunitat perquè ens deixin mostrar la cara amable del barri”, opina aquest veí, que espera que també hi hagi inversions per al barri i serveixi per impulsar accions com ara cursos de capacitació per als pescadors o espais per al teixit associatiu i cultural.

D’altra banda, demana que la mobilitat estigui controlada, tant d’entrada com de sortida del barri, ja que assegura que podria ser que es tanquin alguns accessos i això els preocupa. “És un coll d’ampolla, és un triangle d’un quilòmetre quadrat difícil”, diu. També pensa en el civisme pel volum de gent.

Vilumara indica que des de l’organització estan incentivant que la gent no vingui en cotxe: “Hi ha prou mitjans i accés perquè tothom que estigui a Barcelona s’apropi a l’esdeveniment en transport públic i és el reclam que estem fent”.

Amb tot, admet que pot haver-hi algun pic de “concentració”. Assenyala que han encarregat un informe independent per fer un pla de mobilitat i que l’Ajuntament de Barcelona, el Port i la Guàrdia Urbana hi estan treballant. Sobre possibles talls, Vilumara matisa que hi haurà controls, però que “la idea és no tancar si no és absolutament necessari”. Per exemple, sí que hi ha previst poder fer talls de trànsit si es preveuen aglomeracions.

Esther Jorquera, veïna i membre de la plataforma ‘No a la Copa Amèrica’, rebutja l’episodi esportiu, ja que creu que serà un perjudici per al barri. La plataforma assenyala que la cita esportiva afectarà negativament la mobilitat, el medi ambient i l’habitatge. “És la cirereta del pastís”, diu Jorquera, que apunta al benefici privat i la turistificació.

A més, la veïna creu que no només afectarà l’àmbit de l’habitatge. Assumeix que hi haurà més desplaçaments en vehicle privat, però també més gent al metro o al carrer. A més, parla d’impacte ambiental al mar i denuncia que l’esdeveniment afectarà o limitarà l’activitat dels pescadors.

Vilumara afegeix, però, que els actors que fan activitat al Port Vell han de poder compatibilitzar la seva feina durant tots els dies, ja que és un esdeveniment llarg. Aquí hi inclou els pescadors, amb qui assegura que s’hi han reunit, i conclou que les dues activitats són “compatibles”. “Compartim el seu espai de treball, el mar, i hem treballat per compaginar la Copa Amèrica amb l’activitat pesquera”, diu.

“Ens expulsen del barri”

En el punt de mira dels detractors hi ha també l’impacte en l’habitatge. Segons Jorquera, els veïns d’aquest barri marítim ja estan patint un procés de gentrificació “sense retorn”. “Una vegada ve això, ens expulsen, és la pura realitat”, diu.

De fet, aquesta veïna reclama que les inversions en seguretat no es converteixin en més policia o agents cívics, sinó en protecció davant dels grans tenidors, el turisme massiu o l’assetjament immobiliari. Es queixa, especialment, de la manca de control respecte als lloguers de temporada i el fet que pugin els preus del lloguer.

Per la seva banda, Martínez, de l’Associació Veïnal de la Barceloneta, no nega que pugui haver-hi algun cas, però destaca que els augments de preu de l’habitatge també els estan patint altres municipis fora del Barcelonès. “El Maresme o el Baix Llobregat tenen el mateix problema”, diu Martínez, que assenyala la Copa Amèrica com “un factor més, com qualsevol cosa que passi al territori”.

Sigui com sigui, assegura que “s’ha de regular” i que no pot ser “campi qui pugui”. “Possiblement, les immobiliàries estan intentant tenir bosses d’habitatges, però no ens consta que hi hagi equips que hagin agafat blocs sencers”, ha assenyalat. De fet, indica que hi ha gent dels equips o part de l’organització que ha anat al Poblenou i al Fòrum, o fins i tot al Garraf o al Maresme i no tant pel barri de la Barceloneta.

Respecte a la possibilitat que proliferin pisos turístics il·legals, l’Ajuntament assegura que mantindrà “com sempre en un nivell d’intensitat alt la tasca inspectora, tant abans com durant i després de la competició, per detectar qualsevol mena d’activitat il·legal i actuar com correspongui”.

Pisos per 7.000 euros i apartaments de luxe per 24.000 al mes

Tine Mathiassen, directora general i fundadora de la immobiliària Casamona, situada a tocar de l’estació de França, explica que han rebut moltes sol·licituds per trobar allotjament amb motiu de la Copa Amèrica de Vela. En concret, n’han llogat ja a unes 30 o 40 famílies. Les sol·licituds que han rebut són dels equips, però també de persones que preveuen venir a Barcelona a veure la regata. El que demanen alguns, diu, és “alguna cosa amb vistes al mar”, com ara a la Barceloneta o més cap al Poblenou.

Et pot interessar  La CUP critica que no s'hagi aprovat l'elaboració d'un informe per fiscalitzar el finançament de la Copa Amèrica

Mathiassen constata en declaracions a l’ACN que els propietaris estan apujant els preus i, en algunes ocasions, cobren més del doble. “Això és el que veiem”, diu. Per exemple, menciona el cas d’un edifici a la Barcelona amb una trentena d’apartaments que normalment es llogaven per 2.500 o 3.000 euros i ara la propietat en demana 7.000. “La gent que vol venir a la Copa Amèrica té molts diners, tant és d’on venen, és com la Fórmula 1”, diu. Amb tot, matisa que el poder adquisitiu varia, i que mentre que el dels equips és més baix, creix en el cas dels que es desplacen a Barcelona per gaudir-la. Explica que els interessats, en aquests casos, son sobretot homes que volen llogar un apartament per a uns tres o quatre mesos, per a ells o per a ells i les famílies, i a banda membres dels equips.

Els pisos i apartaments que gestionen des de Casamona en aquests casos són lloguers de curta durada, és a dir, de temporada. Segons comenta Mathiassen, la majoria dels pisos en el cas de la Barceloneta no són de grans inversors amb moltes propietats.

Entre els lloguers que s’ofereixen també n’hi ha amb preus molt alts, de fins a 24.000 euros al mes. És un apartament disponible al Port Vell disponible per a lloguers mensuals “d’entre 32 dies i quatre mesos de juliol a octubre”, i un dels reclams de l’anunci és, precisament, la Copa Amèrica. En aquests casos són clients que volen pagar més per tenir un nivell alt de disseny, vistes i servei. “És un mercat diferent”, afirma, tot recordant que el mateix immoble podria costar fins a tres vegades més en altres països.

El director corporatiu de la Copa Amèrica, Albert Vilumara, remarca que el visitant tipus de la competició s’hi està uns cinc dies. Els que s’hi estan per una llarga estada són els equips, però assegura que no els consta que això hagi generat “impacte” o pressió negativa als barris. “Estem parlant de 900 persones en el conjunt de Barcelona”, recorda.

Vilumara explica que cada equip s’organitza de forma independent a nivell logístic. “Ens consta que estan força repartits per tota la ciutat. No han ocupat un determinat barri o zona. Tenint en compte l’oferta els han anat repartint a l’àrea metropolitana”, comenta.

Els equips, conscients “d’integrar-se” a la ciutat

La composició bàsica de cada equip pot arribar a les 120 persones, però pot superar les 200 persones sumant investigació i desenvolupament. A més dels regatistes hi ha perfils diversos com enginyers hidràulics, responsables de logística o meteoròlegs.

Els sis equips són Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), INEOS Britannia (Gran Bretanya), Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), NYYC American Magic (Estats Units) i Orient Express Racing Team (França).

En resposta a l’ACN, l’equip ETNZ de Nova Zelanda, guanyador de la 36a Copa Amèrica, explica que els seus membres i famílies estan molt contents de ser a Barcelona. “L’equip és molt conscient d’integrar-se a la ciutat de forma positiva i sostenible”, assenyalen.

Expliquen que el 2023 ja han necessitat disposar d’una seixantena d’apartaments repartits per la ciutat i l’àrea metropolitana per a l’equip inicial, que ja es va instal·lar fa uns mesos. Aquestes famílies ja van venir amb els fills, una cinquantena de nens que ja són en llars d’infants locals.

Des de ETNZ afegeixen que aquest any hi ha encara més consciència de com funciona Barcelona com a ciutat. “Tots tenim molta confiança en l’ús del transport públic i podem gestionar fàcilment les nostres opcions”, indiquen. En aquest sentit, assenyalen que la majoria de les famílies es mouran amb transport públic. D’altra banda, remarquen que la major part de l’equip farà com a mínim un àpat fora a la setmana en restaurants locals, molts dels quals ja s’han convertit en favorits. A més, destaquen que tant els equips com les seves famílies també gaudeixen de museus, l’arquitectura de Gaudí i altres atraccions.

Des de l’equip francès Orient Express Racing Team expliquen que ara són a Barcelona un centenar de persones i una vintena més de membres de l’equip arribaran en les properes setmanes, als quals cal sumar parelles i famílies. Expliquen a l’ACN que la totalitat dels membres de l’equip s’allotgen en barris des d’on es poden desplaçar a peu o en bicicleta, com el Raval, el Born, el Poblenou, el Gòtic, l’Eixample i la Vila Olímpica.

Reclamen inversions i concreció

L’Ajuntament ha compromès 10 milions d’euros en inversions com a retorn social per a la Barceloneta. La partida, pactada amb ERC, està inclosa en el pressupost del 2024, que s’aprovarà previsiblement al maig.

Els veïns també tenen posicions sobre aquest punt. “Aquí fa falta molta inversió”, reivindica Manel Martínez, que denuncia com els darrers anys la inversió dels successius governs municipals ha estat “zero”. Per exemple, apunta la manca d’inversió en equipaments esportius per a joves, que ara “s’està fent a correcuita”, o la necessitat de millorar instal·lacions de gas i aigua. “Ara s’acceleren, benvingudes siguin”, conclou.

Respecte a la partida de 10 milions, entén que serà per a projectes nous, i comenta que ja han traslladat propostes al consistori. Indica que calen equipaments educatius, inversió en formació en àmbits com la nàutica, mobilitat i serveis, així com més línies d’autobús de barri, un nou CAP i més habitatge.

Jorquera coincideix que calen inversions, però veu l’anunci dels 10 milions d’euros com una “rentada de cara”. “Si no haguéssim sortit nosaltres, els 10 milions no s’haurien ni plantejat”, afirma. Segons ella, la Copa Amèrica serà “un problema de ciutat” que no només afectarà la Barceloneta i, per això, també ho veu insuficient. “És com una ona expansiva”, diu sobre l’impacte que creu que tindrà l’esdeveniment. “La Copa ha intensificat persones d’alt poder adquisitiu al barri, un barri popular que no es pot permetre més la pèrdua de teixit social”, conclou.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona admet que ara com ara no hi ha cap més concreció, més enllà del que ja es va anunciar, que seran 10 milions provinents de la recaptació de la taxa turística.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut